Marjan Šarec: Zdravstvo ali vojska? Odgovor je oboje.

Zdravstvo ali vojska? Kaj bi izbrali, če bi imeli možnost odločanja? Večina bi izbrala zdravstvo brez oklevanja, saj smo v času epidemije. A gre za posploševanje in poenostavljanje. Odgovor je OBOJE.

Kot pri vsaki stvari pa je potreben pravilen pristop, da ne nastane “šmorn”, kakršnega imamo zdaj. Minister za obrambo v nedogled ponavlja, da “kdor ne podpira sprejetega zakona o 780 milijonskih investicijah v SV, je proti vojski”, levica in SD zbirata podpise za referendum o zakonu, ki bi ta zakon preprečil.

V LMŠ zakona ne podpiramo, ker ga ne potrebujemo. Nakupi opreme za SV se lahko izvedejo brez tega, zlasti pa je popolnoma neprimeren čas za govor o nabavah oklepnikov (ne tankov) in umeščanje le-teh v zakon.

Ljudje težko razumejo, da govorimo o nakupih oklepnikov v času, ko imamo skoraj 50 mrtvih na dan zaradi COVID-a. Podobno, kot so težko razumeli, zakaj konec epidemije (ki to ni bil) proslavljamo s preletom vojaških letal.

Imam visoko spoštovanje do Slovenske vojske in v naši stranki nikoli ne bomo pristali na trditve, da vojske ne potrebujemo. Ne nazadnje imamo dolgo vojaško tradicijo, katere del je tudi Rudolf Maister, brez katerega ne bi imeli obstoječe države, saj ne bi imeli česa osamosvajati. Tudi naša vlada je v proračunu zagotovila dodatna sredstva za opremljanje Slovenske vojske. Brez velikega pompa.

Obstoječi zakon pa je samo PR poteza, ob popolnoma napačnem času. Največjo škodo, paradoksalno, dela prav Slovenski vojski sami, saj spodbuja protivojaški sentiment med prebivalstvom. Pojavlja se lažna dilema, omenjena zgoraj.

Kako bomo zaupali zakonu, če glavnino nakupov predstavljajo oklepniki, kupovali naj bi jih pa isti, ki so kupovali Patrie. Kako lahko zaupamo tovrstne nakupe ljudem, ki so kupovali zaščitno opremo na, milo rečeno, čudne načine. Minister, ki je iskal tovornjak z maskami na neobstoječi carini na meji z Italijo.

Zato je ljubezen te vlade do Slovenske vojske kontraproduktivna in vojski samo škoduje. Helikopterje, ki so primerni tudi za zaščito in reševanje ter opremo za vojake se da kupiti tudi brez visokoletečih zakonov in patetike ob zagovarjanju. Na koncu bo pa enako, kot pri zaščitni opremi. Eden drugega bodo slikali, ko se pa številke ne bodo ujemale, se bodo pa poskrili. In ustanovljena bo komisija.

Znano, mar ne?

Marjan Šarec, predsednik LMŠ