Marjan Šarec: Vsak, ki bo prevzel glasovnico, bo imel možnost pokazati, kakšno državo in družbo si želi.

V Združenih državah Amerike bo 20. januarja prisegel novi predsednik, Joe Biden. Prav tisti, ki ga je naš predsednik vlade označil za šibkega in neprimernega za vodenje te svetovne velesile. Še več, kot edini na svetu je pohitel s čestitko svojemu vzorniku Donaldu Trumpu. Ne samo to, edini je tudi, ki Bidnu ni čestital za zmago, nato pa poslal svojega zunanjega ministra na obisk odhajajoče administracije.

Nekaj dni nazaj je mandat Donalda Trumpa prešel v sklepno fazo, ki se je končala z nasilnim vdorom v stavbo ameriškega Kongresa. Kongres je ravno potrjeval izide volitev. Nasilje je spodbudil kar odhajajoči predsednik, ki ne prizna volitev in trdi, da so ukradene. Glej ga zlomka, enake metode uporablja naš predsednik vlade, njegov zvesti sledilec.

Vsi resni svetovni politiki so obsodili dogajanje v ZDA in vsem je jasno, da je Joe Biden pred težko nalogo vračanja in postavljanja stvari na pravo mesto. Tudi v Sloveniji smo politiki obsodili omenjeno dogajanje, a z eno pomembno razliko. Nismo vsi v vladi Janeza Janše, ki uporablja Trumpove pristope lažnih novic, zvračanja krivde na druge, trditev o ukradenih volitvah, napadov na medije, da načina spopadanja z epidemijo sploh ne omenjam. Zadnja epizoda s hitrimi testi je dovolj povedna.

15. januarja, naslednji petek, bo opozicija vložila konstruktivno nezaupnico in s tem poskusila zamenjati vlado. Novinarji so nas spraševali, če bo za nas morebiten neuspeh nezaupnice pomenil poraz. Mi v LMŠ ves čas vodimo enako politiko, da pa ne bi samo pozivali in opozarjali, smo se z drugimi strankami opozicije odločili, da se na dan glasovanja pokaže trenutek resnice. Brez pogrevanja starih zadev in poimenskih obtoževanj, bo imel vsak, ki bo prevzel glasovnico, imel možnost pokazati, kakšno državo in družbo si želi. Tudi če ta trenutek ni del opozicije.

Za nas kot opozicijo bi bil največji poraz, če ne bi storili ničesar, tako pa bomo imeli mirno vest, da smo storili korak, ki smo ga kot opozicija dolžni storiti.Kar se pa tiče argumentov, da na vrhuncu epidemije to ni moralno – kako pa lahko vemo, v kateri fazi smo, če je vsak dan drugače. Tri mesece se otroci že šolajo od doma, da še o čem drugem sploh ne govorim.

Marjan Šarec, predsednik LMŠ