Marjan Šarec: Vemo, da gre nekaterim za stole in ne za državo.

Vaši komentarji in vaša zasebna sporočila so različna. Od zmerjanja s …..em, do groženj in še česa podobnega. A v celoti gledano je takih manj kot tistih, ki se sprašujete o aktualnih zadevah, smeri naše države, vladi, opoziciji, nekaj pa je tudi pohval za naše aktivnosti. Skratka, življenjsko.

Kot opozicijska stranka smo dolžni uporabiti vsa orodja, ki so nam na voljo v parlamentarni ustavni demokraciji. Med drugim tudi interpelacije in najostrejše orodje, ustavno obtožbo.

Velikokrat slišimo, da je interpelacija vnaprej obsojena na propad in zakaj jih vlagamo, če nimamo glasov. No, če bi imeli glasove, bi bili vlada in ne opozicija, kot prvo. Kot drugo, imam včasih občutek, da smo mi prva opozicija, ki smo jo kadarkoli imeli v samostojni Sloveniji in da pred nami nikoli še ni nihče vložil interpelacije. Toliko enih vprašanj se poraja. In kot tretje, interpelacija je orodje opozicije, ki omogoča soočenje argumentov in protiargumentov, zakaj mora določen minister oditi.

Ustavna obtožba zoper predsednika vlade je bistveno ostrejše orodje, saj na koncu odloči Ustavno sodišče in zato je manj politično in bolj pravno orodje. Je spisana in bo vložena.

Naj še pojasnim postopek, ker opažam, da širši javnosti ni podrobno poznan. Za obtožbo predsednika republike je potrebno zbrati 30 podpisov poslank in poslancev, za predsednika vlade pa 10 podpisov. Če predlog na seji DZ prejme 46 glasov, DZ pošlje predlog ustavne obtožbe na Ustavno sodišče in to potem odloči, ali so kršitve dovolj velike, da predsedniku vlade preneha funkcija.

Poslanka ali poslanec, ki meni, da je vse v najlepšem redu, bo pač glasoval proti in tako omogočil nadaljnjo vladavino obstoječi vladi. Tako to je in nič drugače v demokraciji. Vemo pa, da gre nekaterim za stole in ne za državo…

Najmočnejšega orodja v demokraciji pa nimajo poslanke in poslanci, temveč vi. Reče se mu volitve. In tudi ta opcija se bliža. Počasi, a vztrajno.

Marjan Šarec, predsednik LMŠ