Marjan Šarec: V težkih trenutnih se rojevajo čudovite ideje in rešitve. Tako, kot so pred 29. leti ljudje zmogli, tako bomo tudi danes.

Od svojega 18.leta starosti sem se udeležil vseh volitev in referendumov, tudi če niso imeli veliko smisla. Vedno izobesim slovensko zastavo ob prazniku in me moti, ker premalo zastav visi po domovih. Ne jokam za prejšnjo državo, ker sem večino življenja preživel v samostojni Sloveniji, ki je naša in edina. Ne bi je nikoli zamenjal. Vedno me je tudi motilo pomanjkanje splošne državljanske zavesti in na misel mi ne bi prišlo, da kot funkcionar ne bi šel na proslavo…do zdaj.

Namreč, stvari so šle daleč, predaleč. Kar počne sedanja vlada ob tihi ali pa odkriti asistenci predsednika republike, zahteva drugačen način izražanja domoljubja. Za rojstni dan države ne želim biti na istih fotografijah ob dejstvu, da je bila Ljubljana popolnoma blokirana, ljudje niso mogli nikamor, policisti so stali daleč, zelo daleč od prizorišča in obračali ljudi. Pa niso oni nič krivi, da ne bo pomote. Ne, nasprotno, zelo so bili korektni.

Ne morem sodelovati na prireditvi, kjer glavni govornik ne uvidi, da floskule in vsevšečnost ne primejo več. Da ravno on in predsednik vlade, kot edina iz časa osamosvojitve, razdvajata. Rekel bi, da se potrudita, da bo kaj drugače, a glede na doslej videno, to ne bi imelo smisla. Živita pač v svojem mehurčku.

Drage prijateljice in prijatelji, želim vam lepo praznovanje naše domovine, ne dovolite, da se vas polasti obup. Nikakor, kajti v težkih trenutnih se rojevajo čudovite ideje in rešitve. Tako, kot so pred 29. leti ljudje zmogli, tako bomo tudi danes.

Vse najboljše, Slovenija!