Marjan Šarec v Odmevih: preveč je dezinformacij, tudi na družabnih omrežjih in ljudje so zbegani.

Na vprašanje novinarke kaj pomeni včerajšnja razglasitev epidemije je odgovoril, da ima večjo posledico za delovanje sistema, tako se lažje odrejajo nekateri ukrepi, ni več toliko papirologije, koordinacijo prevzame civilna zaščita, ki lažje odreja tisto, kar je za postoriti. Za prebivalstvo pa to pomeni predvsem, da postanejo bolj pozorni, da vedo, da so stvari resne in da se je temu primerno potrebno tudi vesti.

Zakaj je uradno zapiranje šol in ostalih vzgojno varstvenih ustanov šele v ponedeljek je odgovoril, da tudi Avstrija v ponedeljek zapira nekatere šole, druga faza zapiranja pa bo pri severnih sosedih v sredo. Potrebno je te ukrepe izvajati smiselno, ne na vrat na nos, V to je namreč zajetih 300.000 ljudi, to so velike logistične posledice, zato je potrebno nekaj priprav, da je vse skupaj izvedeno uspešno. Ministrstvo za šolstvo bo objavilo kje je možno dobiti varstvo za tiste otroke, katerih starši nimajo varstva, saj so profesionalno vpleteni v reševanje situacije korona virusa. Ponedeljek se pričakuje, da bo ta sistem zafunkcioniral.

Pomebno je, da zdravniki vedo kako ravnati v teh izrednih razmerah, da znajo ravnati samozaščitno in preventivno, obvestila in opozorila ministra za zdravje, gospoda Šabedra so res na mestu, saj še danes vidimo, ne samo pri zdravstvenem osebju, tudi pri prebivalcih, da opozoril ne jemljejo resno. Preveč je dezinformacij, tudi na družabnih omrežjih in ljudje so zbegani.

Pozval je medije, da ravnajo odgovorno, ljudi obveščajo in prevzamejo vlogo, ki so jo imeli v osamosvojitveni vojni in v primerih drugih kriznih dogodkov. Da pozabijo na politična preigravanja in res obveščajo ljudi.

Ukrepe se mora sprejemati pravočasno, čim bolj je potrebno uloviti pravi čas, ne prezgodaj, ne prepozno. Za nazaj bodo vsi vedeli kaj je šlo, kje je šlo narobe. V danem trenutku pa je potrebno odločati, sorazmeno na situacijo in na dogajanje v sosednjih državah.

Primer prepovedi tovornega prometa je predvsem, ker je Hrvaška zaprla mejo za tovorni promet in se v državi nabirajo tovorna vozila. Zato so sprejeli uredbo, da se na meji obračajo vozila, ki so v tranzitu, ker bi se naredil žep in bi ta vozila ostala v Sloveniji. Vozila, ki prihajajo v Slovenijo pa seveda še vedno lahko prihajajo. Ta hrvaški ukrep je naredil veliko težav, žal zaenkrat na Hrvaškem nimajo odgovora na slovenske poizvedbe.

Na voljo so blagovne rezerve, morajo biti že po zakonodaji, tako osnovna živila kot potrebščine. Je za pričakovati, da kakšnega tropskega sadja ne bo na voljo, a to ni najpomebnejše. Važno je, da je dovolj osnovnih stvari, je zaključil predsednik vlade v odhodu, Marjan Šarec.

Povezava do posnetka je tukaj