Marjan Šarec: Test, kjer končnega izvida o stanju politične okuženosti ne bo podal NIJZ, temveč ljudje.

Ne samo otroci v šolah, očitno dela na daljavo tudi vlada. Daljava je pa tako velika, da živijo v svojem svetu in ne vidijo ljudi na terenu. Šolnikov, staršev in kar je najpomembnejše, otrok.

Janez Janša in dr. Simona Kustec očitno gledata samo informativni program NOVA 24, kjer je vse v redu, če pa kaj slučajno ni v redu, je kriv državljan Kosova, ki je prinesel britanski sev. Kmalu od stroke izvemo, da je britanski sev v Sloveniji že dva meseca, a kaj bi to. Glavno je, da imamo v nedeljo ob 17. uri novinarsko konferenco. Samo še številka je manjkala, kamor pokličete vedeževalca. A vedeževalec je kar sam napovedal našo prihodnost. Ja, vemo…naslednji tedni bodo zahtevni. Je še kaj drugega novega? Zdaj še ne, glejte tviter ob cca 22.uri. Tam izveste o komunizmu, kulturnem marksizmu, in o tem, kako bi moral statistični urad pustiti pri miru število rokavic. Posvetiti bi se moral veroizpovedi, rasi in drugim nujnim podatkom. S čim uporabnim v zvezi z epidemijo si tam pač ni pomagati.

Mislita, da gre vse preko računalnika. Skličeš dopisno sejo vlade, po možnosti v nedeljo ponoči, kjer pač določiš, ali bo odprto, ali zaprto. Ampak odprtje ali zaprtje šol potegne za seboj cel kup težav za šolnike in starše. Da o tem, kako se počutijo otroci niti ne izgubljam besed. Malice, kosila, varstvo, stres in še mnogo je tega.

Zakaj se poleti ministrica ni vsedla s šolniki in preigrala scenarijev? Spomladi je bila druga situacija, ko je bila epidemija nekaj novega. Zdaj je z nami že skoraj eno leto. Sredi oktobra so šole zaprli, potem pa se ni zgodilo nič do zdaj, ko so jih končno(vsaj za prvo triado) odprli, a po štirih dneh naj bi jih spet zaprli. Okužbe so v DSO-jih, kjer je tudi največ umrlih, oni pa takoj zapreti šole.

Naj se šolnike redno testira in spremlja stanje ter ukrepa, če pride do okužbe. Šole morajo biti čim dlje odprte, saj za otroke ni pomembno samo nadomeščanje izpada učne snovi, temveč tudi, ali pa zlasti, socializacija. Tudi učitelji so apatični ob računalnikih, zato jim je treba omogočiti vsaj malo živega stika z učenci.

Zadnja farsa je pa razpis univerzitetnih programov. En častni doktorat tuje univerze ti še ne da pravice, da boš kot predsednik vlade določal študijske programe. Vsekakor se pa to dela vsaj kakšno leto vnaprej, ne pa takole. Potem pa na novinarski konferenci poveš, da je šolsko ministrstvo zamudilo in da naj ministrica sankcionira odgovorne. Naj sankcionira sama sebe in odstopi, ker imamo državljani njenega načina rahlo dovolj. Seveda pa bi bilo najboljše, da gre cela vlada. Po možnosti nepreklicno.

Vemo, da je zahtevno in nihče nima čarobne paličice za rešitev težav čez noč. Vse, kar bi si želeli je normalna komunikacija z mediji in državljani in spoštovanje ustave in pravnega reda.

Zato je skrajni čas, da smo v opoziciji končno začeli vlagati interpelacije zoper ministre. Takoj, ko bomo vedeli, da bomo imeli na tajnem glasovanju vse poslance opozicije, bomo izvedli pa tudi konstruktivno nezaupnico. Le na ta način bomo ugotovili, kdo tišči glavo v pesek in kdo resnično želi državi dobro. To bo test, kjer končnega izvida o stanju politične okuženosti ne bo podal NIJZ, temveč ljudje.

Marjan Šarec, predsednik LMŠ