Marjan Šarec: Tej vladi ne gre zaupati niti nakupa samokolnice, kaj šele drage in sofisticirane opreme.

Vroča politična jesen je uveljavljena fraza za čas po poletnih počitnicah. Ne spomnim se leta, da je ne bi napovedovali, kajti vedno se je našel kakšen razlog za tovrstno videnje prihodnosti. Letos pravzaprav niti nismo imeli nekega poletnega premora, saj je leto 2020 posebno v mnogih pogledih.

Dogajanje na evropski celini in po svetu močno zaznamuje COVID 19 in spopad z njim. Nekateri ga vidijo kot najhujšo kugo, drugi ga popolnoma zanikajo. Virus je nov, neznan in kot tak kar kliče po raznoraznih teorijah in razmišljanjih. Ne morem pritrditi paničarjem niti zanikovalcem. Virus je tukaj, ne bo pa uničil civilizacije, saj je premagljiv, kot vse doslej.

Večji problem Slovenije je, da ne moremo zaupati vladnim ravnanjem in zato smo ljudje skeptični do ukrepov. Začelo se je z izgubljenimi tovornjaki na carini (minister Tonin ni vedel niti tega, da carine na italijanski meji že zdavnaj ni), nadaljevalo z organizirano krajo ob nakupih zaščitne opreme, da o potezah, ki niso povezane z virusom niti ne izgubljam besed.

Zadnji podatek pravi, da je vlada kupila 148 ventilatorjev, od katerih je samo 12 (dvanajst!!!) popolnoma uporabnih. 90 jih je pogojno uporabnih, ob predpostavki nakupa dodatne opreme. Minister Počivalšek je govoril o »golfih« in niti ni udaril čisto mimo, saj je znano, da je bilo nekdaj treba pri vozilih vse doplačati, golf zgodnejših serij je bil znan po tem. Vemo, da je Golf lahko osnovne izvedbe, lahko je pa GTi. Torej, reševanje življenj kot izgovor odpade na celi črti. Boljše bi bilo reči, da smo imeli večjo srečo, kakor pamet.

Vsak dan nam sporočajo število okuženih, danes malo raste, potem malo pada, vmes iščejo dopustnike, ki jih na mejah ni…Sporočajo nam številke, takšne in drugačne, a vse se na koncu izkaže za izmišljeno. Gospa Beović naj ne zameri, če ljudje zamahnejo z roko ob ukrepih in številkah. Ko reče, da je toliko in toliko pozitivnih, ne moremo vedeti, če je to res. Krek, Kacin, Hojs…, kot glavni pa Janša uspešno zbijajo kredibilnost strokovne skupine na minimum.

Zdaj naj pa verjamemo še ministru Toninu in njegovim nakupom vojaške opreme. Kar se mene tiče, ni nobene dileme o tem, ali Slovenska vojska da ali ne. Absolutno da! Vendar ne sanjati o 780. milijonih v naslednjih letih, to je zgolj PR poteza in metanje peska v oči pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske. Za postopne nakupe ne potrebujemo nobenega posebnega zakona. Zlasti, če vemo, da je bilo v zadnjih mesecih odvzeto 40 milijonov s proračuna in je tudi precej kadra odšlo. Ob skoraj 4 milijardnem primanjkljaju v državnem proračunu, je pa to sploh utopično. Naj se najprej kupijo helikopterji, ki bodo uporabni tudi za reševanje ljudi in druga oprema, primerna za te namene.

Dolgoročno je potrebno popolniti sestavo in opremiti vojsko, o tem ni nobenega dvoma. Vendar nas zgodba o prej omenjenih ventilatorjih opominja, da tej vladi ne gre zaupati niti nakupa samokolnice, kaj šele drage in sofisticirane opreme.

Lep zadnji počitniški konec tedna vam želim, naj vas greje kaj drugega, kakor misel na vročo politično jesen.

Marjan Šarec, predsednik LMŠ