Marjan Šarec: Število umrlih je visoko, zadolženost je visoka, pozitivno so se zvišale samo številke na bančnih računih vojnih dobičkarjev.

Po letu dni imamo vlado, od katere so nekateri pričakovali, da bo njen predsednik čudežno rešil svet in domovino. Številke ne govorijo temu v prid. Število umrlih je visoko, zadolženost je visoka, pozitivno so se zvišale samo številke na bančnih računih vojnih dobičkarjev.

Pred letom dni se je končalo delovanje vlade, ki sem ji predsedoval. Sestavljena je bila leta 2018 z velikimi napori. Mnogi so mi takrat prigovarjali, da naj gre LMŠ v koalicijo z SDS, saj naj bi le tako država bila uspešna. Danes je jasno, zakaj smo se potrudili oblikovati naporno manjšinsko vlado.

Tiste, ki me po letu dni obtožujete, da je moj odstop kriv za vse slabo, kar se dogaja danes, moram žal razočarati. Živite v zmoti, saj bi vlada padla tako ali tako v zelo kratkem času. Brez glasov v DZ se pač ne da vladati. Za ponovno glasovanje ob vetu Državnega sveta pač potrebuješ 46 glasov. Opozicija z SDS na čelu zagotovo ne bi sodelovala. Pa če se na glavo postavite.

Kako naprej? V LMŠ se pospešeno pripravljamo na volitve. Nekateri so se jih tako ustrašili, da so rajši svojo dušo prodali, kot da bi se odrekli ugodnostim do konca mandata. Ampak vsak dan so bližje. Zaključujemo fazo priprave programa, ki bo skušal odgovoriti na izzive prihodnosti. Kako odgovoriti na posledice epidemije, ki bodo hude. Kako se znova vrniti k izzivom, ki smo jih v času epidemije dali na stran. Neugodna demografska slika, okoljska politika, izzivi pokojninske blagajne, ustvarjanje delovnih mest z višjo dodano vrednostjo, zdravstvena politika…

Ker želimo povezovati na politični sredini, se nam pridružujejo ljudje z vrednotami, ki so jih njihove stranke zavrgle pred enim letom. Pri nas je dobrodošel vsak, ki želi deliti svoje znanje in izkušnje. Pod mojim zapisom bomo tudi danes brali vaše komentarje, kako se nič ne da, kako je sveta konec in še marsikaj podobnega lahko preberemo vsak teden. Prav je, da se izkašljate in sprostite jezo, a še bolj prav bo, če se nam pridružite. Nekaj zaradi občutka realnosti, veliko pa zaradi želje po premikih v pravo smer.

Z dovolj glasovi se da!

Marjan Šarec, predsednik LMŠ