Marjan Šarec: Slovenija bo uradno razglasila epidemijo

“Inštitut za javno zdravje je že poslal predlog, da se v Sloveniji zaradi lažjega spopadanja z novim virusom, aktivira Civilna zaščita, ter njeni sistemi in podsistemi. Kar pomeni, da bomo uradno razglasili epidemijo.

Zaradi lažjega dela na terenu, bo civilna zaščita dobila pravno formalno podlago. S ponedeljkom se zapirajo vzgojno varstvene ustanove. Slišimo očitke, da smo prepozni, a tudi pri tem ukrepu se oziramo na razširjanje virusa v soseščini. Tudi v Avstriji so dali ukrep, da se del zapre v ponedeljek, del šol pa v sredo. Ukrepamo sorazmerno, moram pa biti tudi nekoliko razumski, moram povedati, da zapiranje šol pomeni posledice. To je 300.000 ljudi! Kako se bo organizirano varstvo, kako bo organizirano delo, ogromno medicinskega osebja ima otroke. Tudi hrana v šolah je mnogim edini obrok. Potem je tu nevarnost za stare starše, ki so v bližini, potem je organizacija transporta. Ta ukrep, ki ga bomo izvajali v ponedeljek bo prinesel posledice.

V pripravi je tudi zakon, ki ureja pravice tistih, ki bodo doma. Nadomestilo bo v višini 80% plače. Kot vlada RS ne moremo tekmovati, kdo bo prej razglasil kakšen ukrep, ampak moramo ravnati enotno, odgovorno in v skrbi za državljane . Hektično ravnanje lahko situacijo le poslabšajo. Tudi ukrep kontrole na meji ima posledice, saj se kopičijo vozila na meji. Tudi tovorna vozila ne smejo obstati na sredi saj to lahko pomeni kolaps.

Situacija je resna, ne pozivajte nas k tekmovanju kdo bo prej kaj zaprl, saj bo imelo to še hujše posledice. Vlada je sprejela vrsto ukrepov, ki je bilo tako nastavljeno, da je bilo ukrepanje pravočasno, ne prezgodaj, ne prepozno. Skušamo ukrepati sorazmerno, ravno v pravem času. Zavedati se je treba posledic. Ne gre samo za zapiranje šol in vrtcev, pa se bo vse rešilo. V naslednjih tednih bo gotovo veliko težav. Pomembno je, da se ukrepe prilagaja trenutni situaciji.

Epidemijo bomo uvedli zaradi lažje logistike vseh vpletenih, civilne zaščite, gasilcev, zdravstva, policije. Tudi pri odpravljanju posledic, ki ne bodo majhne. Gospodarska rast bo padla za polovico, to pomeni, da bodo vsi v tej državi morali s temi posledicami živeti. Še nekaj časa naše življenje ne bo tako, kot smo ga bili navajeni pred virusom.

Pozivam vse državljane, da če ni nujno ostanejo doma, pomagati si moramo med seboj. Ta virus je nekaj novega, a Slovenija je do sedaj vedno premagala take stresne situacije. Vsi ki smo na položajih bomo naredili vse, da bo situacija obvladana.

Vse “tviter” stokovnjake prosim, da prepustijo delo civivlni zaščiti, svetu za javno zdravje in vladi. Vsak dan dobimo cel kup predlogov, zaupajmo stroki, ki ve kaj dela. Noben ukrep v Sloveniji do sedaj ni zamudil. Imamo pa nekoliko večji problem, saj je veliko okuženih v zdravstvu, kar je povzročilo začetne krče. Ne delujmo po principu, da vsi vemo, pustimo da delajo tisti, ki so na odgovornih mestih in so za to poklicani. Nič ne bomo naredili s tem kaj bi, če bi, dokler je situacija nova ukrepamo tako kot razmere zahtevajo. Vesel bom, če bomo enotni tudi v bodoče, da ne bomo obtoževali ali diskreditirali tistih, ki so virus dobili. Ne smemo jih še dodatno stigmatizirati. To ne pomaga ničemur.

To je nova stvar, vendar ni nič takega, kar se ne bi dalo obvladati, če bomo ravnali tako kot nam narekujejo razmere. Zdaj je čas za enotno in usklajeno delovanje. Civilna zaščita in vse enote, ki sodijo pod Civilno zaščito bodo odslej pravno formalno v akciji.”

je povedal Marjan Šarec na novinarski konferenci pred nekaj trenutki.