Marjan Šarec

Marjan Šarec: Šarec je kriv!

Šarec je kriv! To smo poslušali tedne in tedne. Kriv za smrti v DSO-jih, kriv za število okužb, kriv, ker ni prepovedal smučanja v Italiji, ker ni prepovedal potovanj zdravstvenemu osebju, kriv za pomanjkanje ventilatorjev…itd, itd…

Po tej logiki, ali pa še bolj, ker o virusu vemo več, bi morali pred poletjem strogo prepovedati potovanja na Hrvaško in drugam. Vedelo se je, da Hrvaška ni zaprla nočnih klubov in še kakšnih drugih ukrepov ni sprejela.

V prvi polovici marca opozicijski Janez Janša in njegovi so se že, ko je bila številka nič (0) okuženih drli, da je vse prepozno. »Zakaj ne že danes, zakaj ne že danes«, je odmevalo po družbenih omrežjih in povsod. Na dan prisege so napovedali, da me bodo ovadili, ker sem kriv za vse…

Zdaj se je to izpelo, saj za novo naraščanje okužb nikakor ne morejo pripisati krivde meni. Ob skoraj eksponentnem naraščanju okužb je vse v redu, lahko počakamo še nekaj dni na vsako stvar, nekateri lahko še bazene očistijo in podobno.

Seveda pa se ne bodo drli, da je Šarec kriv za stanje javnih financ, kajti stanje, ki so ga dobili v roke, je bilo dobro. Proračunski presežek (prvič v novejši zgodovini) v višini cca. 250 milijonov evrov, javni dolg v višini 68% BDP, vse to pa ob zvišanju minimalne plače in regresu, razbremenjenem davkov. Tudi brezplačne vozovnice za upokojence je ne nazadnje uzakonila prejšnja vlada, čeprav se zdaj radi s tem pohvalijo.

Ob popolnem zaprtju javnega življenja po celi Evropi, je normalno, da stanje gospodarstva in javnih financ ne more biti na predkrizni ravni. Normalno je, da so težave, vendar se bojim, da bodo številke za našo državo neizprosne. 3,5 milijardni primanjkljaj bo jeseni močno potrkal na vrata. Ob dejstvu, da zdravstveni minus še ni pokrit. Čeprav so številke vsak dan drugačne in spet smo pri zaupanju. Tej vladi pač ne moremo veliko zaupati in verjeti, zato je vprašanje, če bomo na mizo sploh dobili točne številke. Zlasti, ker smo pri nakupih zaščitne opreme videli, kako gredo transakcije. Zadolženost države bo visoka in potem nas čaka spet dolgo okrevanje. »Počakajmo, bomo videli«, je vedno imel navado reči pokojni Jurij Gustinčič.

Torej, drage prijateljice in prijatelji, upoštevajmo ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, saj bomo tako največ naredili zase in svoje bližnje. Držimo se priporočil, če se jih že oni ne. Minister za kulturo, dr. Vasko Simoniti, njemu (in vsem, ki vidijo zgodovino drugače) ljub novinar, dr. Jože Možina, Drago Jančar in Peter Tomšič, so šli voščit rojstni dan pisatelju Borisu Pahorju za 107. rojstni dan. Vsi BREZ mask, da o pomanjkanju razdalje sploh ne govorim!

Torej, pokažimo jim, kako se izvaja tisto, kar od nas pričakujejo vsak dan in nam občasno tudi zagrozijo s sankcijami.

Lep konec tedna vsem!

Marjan Šarec, predsednik LMŠ