Marjan Šarec: Prezgodnje razglašanje konca epidemije, prezgodnja čestitka in prepozno ukrepanje

Slovenija je ta teden izstopala na mednarodnem prizorišču. Žal ne v pozitivnem smislu. Naš PV si je privoščil za diplomacijo nezaslišano dejanje. Mnogo prezgodaj je čestital Donaldu Trumpu za zmago, se hkrati obregnil v medije (verjetno malo ameriške, malo naše) in to storil kot edini znotraj EU in najbrž tudi na svetu. Tega ni storil niti vzornik Viktor Orban, saj vsemu navkljub ve, kako se stvarem streže. Pa ne gre pri vsem skupaj za Trumpa ali Bidna, vsak od nas je pri sebi opredeljen za enega od njiju. Gre za vzorec kršenja vseh norm, saj bi samo čestitko še preživeli. Rekli bi, da je pač narobe precenil situacijo (verjel mitu svojih privržencev o lastni nezmotljivosti) in si mislili svoje.

Ne, naš PV se potem na odprti sceni prepira, najprej v času kampanje, z nič hudega slutečimi Kanadčani (napačni naslov uporabnika tviterja), nato pa po popolnoma ponesrečeni čestitki še z drugimi iz mednarodne javnosti. Wolfganganga Ischingerja vpraša, če mu grozi, ko ga le-ta okrca, da je skrenil s poti. Vrhunec vsega je namreč, ko Josepha Bidna primerja z Miloševićem leta 2000, ko je poneverjal volilne rezultate in ni hotel priznati poraza. Mimogrede, kdo že to počne ta hip? Skratka, sramota. Hrvaški predsednik Milanović se sprašuje, kako bo ta človek predsedoval Svetu EU. Zagotovo ni edini.

Druga, za nas še nevarnejša zgodba je pa nasilje na ljubljanskih ulicah. Huligani, ki so bili vnaprej organizirani, so razbijali in se spopadli s policijo. Uporabljen je bil tudi vodni top. Takoj je prišel tudi minister Hojs z do zob oboroženimi policisti, med njimi so bili tudi pripadniki Specialne enote policije z avtomatskim orožjem. Takoj je zvrnil krivdo na opozicijo in medije. Priročno pa so uporabili tudi fotografijo Ivana Galeta, ki bi resnici na ljubo, boljše ravnal, če bi ostal doma. Pričakoval je pač protest, ne huligansko divjanje. Fotografijo Galeta je Janezu Janši poslal kar direktor Sove na telefon, ta pa je fotografijo objavil na Tviterju. Skratka, preveč sinhronizirano vse skupaj, da bi normalen človek nasedel zgodbi o opoziciji in medijih. Hojs tudi trdi, da je govoril z nekaj protestniki. Sprašujem se, kako, če ni mogel nobeden do njega, saj je hodil z živim zidom okoli sebe.

Obe zgodbi pa nista nič drugega, kakor preusmerjanje pozornosti od slabega reševanja epidemije. 30 mrtvih v enem dnevu je visoka številka. Bolnišnice so na robu zmogljivosti, kadra primanjkuje, NIJZ je na robu, skratka ni lahko.

Prezgodnje razglašanje konca epidemije, prezgodnja čestitka in prepozno ukrepanje, bi lahko strnili vse skupaj. Hkrati pa bodo nekateri spet dobro zaslužili z maskami. Dopoldne na tiskovni konferenci vlade, popoldne dobavitelj zaščitnih mask. Da o hitrih gradnjah ne govorim.

Torej je skrajni čas, da Jože P. Damjan zbere še manjkajoče glasove za konstruktivno nezaupnico. Opozicijske ima od prvega dne, ko je prišel ugriznit v kislo jabolko mandatarstva.

Ostanimo zdravi, upoštevajmo zaščitne ukrepe!

Marjan Šarec, predsednik LMŠ