Marjan Šarec: Predsednik vlade ne more obsoditi neonacizma, če ljudem s tovrstnimi idejami na strankarskih shodih podeljuje diplome

Rumeni jopiči so v prvi vrsti namenjeni vidnosti na cesti ob okvari vozila, uporablja jih tudi policija, simbolizirajo pa tudi protestno gibanje v Franciji. Pri nas pa so si jih nadeli podporniki vlade, ki s takšnimi in drugačnimi akcijami ves čas vnašajo nek nemir v družbo. (Ne)odstopljeni minister za notranje zadeve, Hojs, jih imenuje celo “biseri”. No, velika večina javnosti jih poimenuje preprosto neonacisti. Če njihov glavni član reče, da je bil Hitler heroj, potem je vse jasno.

Žalostno pa je, da se nemško veleposlaništvo takoj odzove in se zahvali vsem posameznikom in političnim strankam, ki so izjavo obsodile, naš PV in PRS sta pa dolgo tiho. Tuhtata, kako proizvesti leseno železo. Ko se pa oglasita, bi bilo pa tako ali tako vseeno, če se ne bi.

Predsednika republike briga za cel svet, on kolesari, se nastavlja soncu, hodi v pisarno v kratkih hlačah in išče vse mogoče in nemogoče načine, kako bi vsaj del uspeha naših športnikov privlekel nase. Jaz, jaz, jaz…potem dolgo nič in spet malo jaz…Nič novega, smo že vajeni take politike.

Predsednik vlade pa seveda ne more obsoditi neonacizma, če ljudem s tovrstnimi idejami (“Breivik, we need you”) na strankarskih shodih podeljuje diplome. Vse, kar zmore, je naviti staro lajno o “vseh totalitarizmih” in rdeči zvezdi v stilu “saj oni tudi”. Pričakovano.Ko sem kandidiral na predsedniških volitvah, so omenjeni ražširili, da podrejenim podarjam Hitlerjeve knjige in da sem posledično častilec Hitlerja. Danes to spet ponavljajo in tako skušajo odvrniti pozornost stran od sebe.

Znano je, da sem ljubitelj zgodovine in je moj hobi. Zato berem zgodovinska čtiva in tako tudi kakšno knjigo o Hitlerju, ne Hitlerjeve, kar je bistvena razlika. Res sem tedanjemu sodelavcu, skupaj z drugimi sodelavci podaril biografijo, ki jo je napisal priznani avtor Ian Kershaw. Prav bi bilo, da jo preberejo tudi omenjeni, da bodo videli, kakšne ideje podpirajo. Naj mi bralec mojega zapisa ne zameri, če povem, da sem prebral tudi knjigo “Hitlerjevi zadnji dnevi”, ki jo je napisal Hugh Trevor Roper… Morda kdaj preberem tudi “Noriško kraljestvo”, da bom videl to briljantno napisano knjigo, ki omogoča bajne zaslužke.

Podobno je zimzelena tema tudi kamniška šola. Nekdo je to navrgel in zdaj to ponavljajo kot papige. Spregledajo dejstvo, da ne gre samo za eno šolo, temveč za projekt dveh šol in športne dvorane ter zunanje ureditve. Projekt je zmagal na natečaju leta 2007 in od takrat se vleče. Sam sem prišel na občino leta 2010. Vmes smo eno šolo, OŠ Toma Brejca, zgradili in stoji. Podrli skoraj v celoti in zgradili novo. Denar, ki je bil porabljen za (pre)projektiranje, se nanaša na OŠ Frana Albrehta in na (kar se vedno zamolči) športno dvorano, ki je del projekta. Po projektu je sedaj primerna tudi za ligaške tekme v odbojki. Hkrati pa služi kot telovadnica OŠ Frana Albrehta. Skratka, vse transakcije so razvidne v aplikaciji ERAR, vsa kronologija pa je na občini. Znesek, ki ga navajajo, je celoten znesek, ki ga je atelje Hočevar prejel od občine. Za delo pred mojim prihodom je prejel 468.754,80 evrov. Strinjam se, da vse skupaj ni malo denarja, a ničesar nisem spravil v svoj žep.

Sedanje vodstvo občine je tik pred podpisom pogodbe z izvajalcem za gradnjo OŠ Frana Albrehta in jim želim čim manj zapletov pri gradnji, saj šolo občani res dolgo čakajo.Vse to sem napisal zato, ker name pogosto naslavljate omenjena vprašanja in se mi zdi prav, da končno napišem nekaj tudi o tem.

Spremenili jih ne bomo, niti njihovih vladnih partnerjev, oni bodo vztrajali skupaj do bridkega konca. Lahko pa veliko spremenimo na volitvah in jim jasno pokažemo, da je čas za prihodnost in da imamo dovolj debat o stokrat prežvečenih temah, ki služijo samo odvračanju pozornosti od njihove komunistične preteklosti in sedanje nesposobnosti.

Za začetek bi večina državljanov rada vedela, koliko časa bodo šole odprte, preden nas ministrica spet začne prepričevati, da je že Marija Terezija propagirala pouk na daljavo in kako je to super. Ko smo v opoziciji med nabor ukrepov napisali prezračevanje kot nujen ukrep, so se nam smejali…

Marjan Šarec, predsednik LMŠ