Marjan Šarec: Poslanka ali poslanec, ne boj se volitev, kajti volitve so praznik demokracije.

Minuli ponedeljek je bil dan, ko v DZ ni bil izglasovan dnevni red in s tem je padla tudi redna majska seja. Ni je bilo. Vladajoči so bili v kratkem šoku, ko so se zbrali, so (v maniri Jožefa Horvata) demagoško začeli naštevati, kaj zaradi neizvedbe seje ne bo sprejeto, zlasti pa je v oči zbodla omemba staršev otrok s posebnimi potrebami. Da zaradi nesprejetja zakona ne bodo dobili višjega dohodka. Naj kar takoj pomirim vse, ki jih omenjen zakon zadeva, da bo zakon seveda sprejet. V vsakem primeru zakon stopi v veljavo šele 1.julija. Do takrat bo pa sprejet na izredni seji. Vsi ga bomo podprli. V bodoče svetujem previdnost vseh interesnih skupin in združenj, naj ne kupijo vsega, kar jim kdo skuša servirati kot resnico. Najprej je dobro preveriti dejstva, saj sedanji vladajoči izkoristijo vse, kar jim pride pod roke, da nekoga okrivijo za lastno nesposobnost.

Enako je bila takoj vložena zahteva za izredno sejo, ta bo zdaj v sredo, kjer bomo glasovali o ustavni obtožbi predsednika vlade. Skratka, opozicija ne more biti kriva, če koalicija ne zagotovi glasov za dnevni red. Predstavljajmo si obratno situacijo, če bi bili mi koalicija. »Sfaširali« bi nas na vse možne načine.

Vnormalni demokraciji gre PV po zaupnico v parlament in preveri, če ima dovolj podpore za vladanje, ali pa (kar sem storil sam) odstopi in tako ponudi možnost volitev. Odveč je strah, kaj bo s predsedovanjem, saj je tako ali tako vnaprej zavoženo. Minister za kulturo je simptom te vlade. “Ker sem neveden in me ne zanima”, je njegov odgovor v zvezi s pomembno razstavo v času predsedovanja.

V ponedeljek smo poslanke in poslanci LMŠ na Trg republike simbolično prinesli 14 stolov, ki ponazarjajo 14 glasov. Poslanke in poslanci morajo kdaj tudi na trge in ulice. Tam so ljudje iz resničnega sveta, veseli, žalostni, jezni, kritični…a kdor se jih ne boji, bo slišal njihov glas. Bo našel odgovor, kaj storiti in ne bo v dilemi.

Ljudje pravijo, da je treba iti na volitve. Tako je večina rekla tudi pred letom dni, a so jih nekateri uspeli zavesti, kako je boljše, da se sestavi sedanja vlada. Zdaj ljudi ni moč več zavesti, saj so glasni v svojih zahtevah.

Zato, poslanka ali poslanec, ne boj se volitev, kajti volitve so praznik demokracije. Stolček bo šel od tebe stran prej ali slej v vsakem primeru. Svoboda in privilegij pogledati ljudem na trgih in ulicah v oči in hoditi z visoko dvignjeno glavo pa nista samoumevna. Le pogumno!

Marjan Šarec, predsednik LMŠ