Marjan Šarec: Omogočite ljudem, da odidejo na volišča, namesto na ulico.

Ko zbolimo, ko nas močno boli glava, ali pesti kakšna druga bolečina, smo vajeni vzeti t.i. “painkiller”, oziroma protibolečinske tablete. Povišano telesno temperaturo na silo zbijamo, a je sredstvo, ki telesu služi za boj z boleznijo in nas opozarja, da je nekaj narobe. Vsi pa vemo, da bi bilo pravilno ravnanje drugačno. Se pravi, ustaviti se, pogledati, kaj je vzrok za težave in potem zdravljenje.

V enakem položaju je danes Slovenija. Vse kar se dogaja na ulicah je simptom, posledica in ne vzrok. Zato z vso odgovornostjo trdim, da je vlada tista, ki nosi odgovornost, ker je bila gluha za vsa opozorila, tako iz tujine, kakor iz domovine. Tega ne pravim zato, ker sem opozicijski politik in nekaj “nabijam v tri krasne”, temveč nam to dokazuje vsakdanje dogajanje. Spet bom ponovil dogajanje okoli STA, ki bo šla očitno v stečaj, prej ne bodo srečni, potem dogajanje okrog tožilcev, da ne govorim o kadrovski politiki in vsem drugem, ki se je nabralo.

O protestnikih si lahko mislimo, kar hočemo, so takšni in drugačni, a vseeno so državljanke in državljani naše države. Pustimo ob strani dejstvo, da jih Stevanović in še kdo drug izkorišča za svoje lastne interese, a vseeno so to ljudje, ki v sedanji situaciji ne vidijo druge poti, kot je ulica. Nikoli ne smemo posploševati, ne protestnikov, ne policije, ki je vodena s politično nastavljenimi kadri. Nastop direktorja Olaja na Tarči pove vse. Bog nam pomagaj s takimi vodilnimi v Policiji. Nekdanji direktorici Tatjani Bobnar se kaj takega ne bi moglo zgoditi, saj bi že prej ravnala preventivno in predvsem človeško, nikoli pa ne bi podlegala političnim pristiskom.

Torej, potrebno se je poglobiti in odkriti vzroke za sedanjo situacijo. Pravzaprav jih, razen vladajočih, vidimo vsi. Oni so v svojem svetu, vključno s predsednikom Pahorjem, ki živi v svojem svetu Instagrama in uslužnosti vladi. Zato je v tako razgretem ozračju, ko vlada upravlja državo z odloki, namesto z zakoni, ko ravna protizakonito in protiustavno, ko jo v DZ podpirajo kruhoborci, ko je Ljubljana najbolj zaplinjeno mesto na svetu, nujno oditi na volitve. Volitve so praznik demokracije in samo vrnitev demokracije lahko postavi stvari na pravo mesto.

Kajti vladajoči (SDS, NSi in SMC), zavedajte se, če se bo dogajanje stopnjevalo in bodo na ulicah žrtve, takrat se boste morda zamislili (čeprav močno dvomim), a bo prepozno. Zato omogočite ljudem, da odidejo na volišča, namesto na ulico. Kajti vlada je tista, ki mora vedeti, kaj je dobro za državljanke in državljane, ne obratno. Če tega ne ve, ali noče vedeti, mora oditi.

Marjan Šarec, predsednik LMŠ