Marjan Šarec: Ob taki vladi je pomembno, da opozicija sodeluje

LMŠ je bila, je in bo branik demokracije, visokih standardov in politike, ki temelji na vrednotah, kot so strpnost, toleranca in delo v dobrobit vseh državljanov. To smo dokazali kot največja vladna stranka in to dokazujemo kot največja opozicijska stranka. Naj spomnimo, da smo bili mi tisti, ki smo vložili interpelacijo zoper ministra Počivalška, ki bi bil ob razkritjih, kakršnim smo bili priča ob nabavi zaščitne opreme, v vsaki zreli demokraciji že zdavnaj razrešen. Enako velja za trenutnega predsednika vlade in številne njegove ministre, ki si tega položaja sploh ne zaslužijo, saj iz dneva v dan dokazujejo, da ministrske funkcije preprosto niso sposobni opravljati. Pri tem izstopata ministrica za šolstvo in minister za delo.

V opoziciji moramo sodelovati in sodelujemo. KUL je ena izmed oblik tovrstnega sodelovanja, ki dokazuje, da so bila poročanja o tem, kako opozicija ne sodeluje, zgolj medijski zapisi, ki jih je širila predvsem obstoječa oblastna struktura.

Konstruktivna nezaupnica je projekt, ki terja svoj čas in za uspeh potrebuje 46 glasov. Glede na to, da poslancem, ki so sopodpisali konstruktivno nezaupnico, ni omogočeno tajno glasovanje na daljavo, je prav, da se jim najprej to omogoči, nato pa takoj nadaljuje s procesom konstruktivne nezaupnice. Tukaj ne moremo govoriti o uspehu ali neuspehu, kajti če bi opozicija imela večino, ne bi bila opozicija, temveč vlada.

S konstruktivno nezaupnico pa trkamo na vest poslancev SMC, da preprečijo zdrs Slovenije v avtoritativno neliberalno demokracijo. DeSUS je to nedavno zmogel, njegovo pridružitev projektu KUL pozdravljamo, za SMC pa so vrata še vedno odprta.

Pomembno je, da opozicija sodeluje. V LMŠ smo se v tem trenutku – da konstruktivna nezaupnica uspe – odrekli tudi mestu, ki bi nam kot največji opozicijski stranki pripadalo.
Zamer ni, opozicijske stranke imamo pri določenih temah različna stališča – smo različne stranke, zato je to nekaj povsem normalnega.

V LMŠ nimamo kaj izgubiti – dolžnost opozicije je, da opozarja, vlaga interpelacije in kadar gredo zadeve predaleč, poskuša tudi s konstruktivno nezaupnico. Sodelovanje je pot za naprej, o oblikah pa je prezgodaj govoriti. Zdaj je treba vse napore vložiti v to, da ta škodljiva vlada pade in da lahko vsi poslanci po praksi Evropskega parlamenta tajno glasujejo kjerkoli in kadarkoli.

Marjan Šarec, predsednik LMŠ