Marjan Šarec: Nikomur ne bi bilo treba “kaliti gorskega miru”, če bi PV zbral pogum in se s protestniki soočil v dolini, da bi mu lahko povedali svoje.

Doslej smo Kredarico dojemali kot zadnjo planinsko postojanko pred vzponom na Triglav, ki bi si ga radi nekateri prisvojili na tak ali drugačen način. Govorim seveda o politiki vladajočih, ki ta simbol slovenstva želijo prikazati edino njim danega. Kdor ni na liniji, je sposoben skalovje kvečjemu “kontaminirati”, kakor se je po vojaško izrazil naš PV.

Na svetinjo slovenstva so se povzpeli tudi petkovi protestniki in po 70 petkih, ko se jim je naš PV s sodelavci uspel v loku izogniti, so ga presenetili tam, kjer jih je najmanj pričakoval. Na “njegovi” Kredarici. Bili so glasni, zlasti Tea Jarc, tako je povedal “očividec”, meteorolog na Kredarici, ki je kot po naključju član NSi, oziroma celo podžupan.

Tudi drugi so jéli hitro ponavljati, da so bili glasni. Nihče pa ni pomislil, da so imeli mikrofone najdlje za dolžino “selfija” stran od sebe in je logično, da se jih je mnogo bolj slišalo, kakor vladajoče. A vseeno se je dovolj slišala reakcija našega PV na nebodijihtreba.

Ni izrekel kaj državniškega, temveč je uporabil nekaj najbolj zavržnega za človeka na njegovi funkciji. Zmerjal jih je, češ da so prišli iz Polja (misleč na psihiatrično bolnišnico). Zaradi take izjave bi v tujini že kdo odstopil. Najmanj, kar bi javnost od njega pričakovala, je pa opravičilo. Najprej tistim, ki trpijo za raznimi oblikami psihičnih težav (vsak od nas je lahko v hipu na tem), nato pa še državljankam in državljanom, ker je tako primitiven.

Kaj je torej večji problem? Glasnost ali vsebina povedanega? Kdo je večji problem? Tea Jarc, ki nima drugega kakor močno voljo vztrajati skupaj z mnogimi vsak petek, ali naš zlati PV, ki na Kredarici bolj potiho žali, v dolini pa glasneje? Ki nas vsak dan ne samo žali, temveč počne še vse kaj drugega s svojimi kompanjoni?

Na tviterju sem zasledil (naj mi avtor blagohotno oprosti, ker se ga ta hip ne spomnim), da “V gorah velja bonton, a bonton naj bi veljal tudi na spletu in družbenih omrežjih«. Tako nekako je napisal. Vladala naj bi spoštljiva komunikacija. Pa ne poznam bolj žaljivega avtorja, kot je naš PV in nešteto njegovih pravih in lažnih tviterašev. Kaj sem vse sem že bil, samo človek ne. Pa, seveda, ne samo jaz. Vsi, ki ne častimo lika in dela velikega vodje.

Tee Jarc osebno ne poznam dobro. Prepričan sem, da na preteklih volitvah ni volila naše stranke, verjetno bo tudi v prihodnje tako, ker pač ne najde ujemanja z našimi stališči v dovoljšnji meri. Če bi bili mi v vladi, bi verjetno enako kritično izražala svoja stališča. Ne morem seveda 100% tega vedeti. Vem pa, da ona ni problem. Predvsem ji pa verjamem, za razliko od našega PV, ki mu ne verjamem prav ničesar.

Nikomur ne bi bilo treba “kaliti gorskega miru”, če bi PV zbral pogum in se s protestniki soočil v dolini, da bi mu lahko povedali svoje. Saj ga ne bi nobeden pojedel. Tako pa se skriva. Ni ga na nobeno komisijo, korajžen je samo v lepeni in na tviterju.

Lahko, da sem, po njegovem, vrgel puško v koruzo, nisem se pa nikoli skrival ne pred ljudmi, ne pred komisijami, kakršna je KNOVS, denimo.

Skratka, nikoli ne bom pristal na izenačevanjem protestnikov in vladajočih, kajti oni se nikoli ne morejo “spustiti na njihov nivo”, če bi se še tako trudili. Ne gre za moje politično prepričanje, temveč prepričanje, da je prav postaviti se na stran šibkejšega.

Zato moramo v bodoče bolj premisliti in ne skakati na prvo žogo ter postavljati nekoga v vlogo žrtve, ki to ni in ne more biti. Če ne drugega, se spomnite na to, ko boste naslednjič bentili nad zmedenimi odloki, nesramnostjo Hojsa, Kacina, zmedenostjo Kreka in popolne odsotnosti sposobnosti pri ministrici za izobraževanje. Ali pa, ko bodo morda gostilne spet zaprte, minister bo pa lahko mirno notri. Smo pozabili? Mislim, da ne. Zato v LMŠ po volitvah ne bomo mogli sodelovati s strankami, ki so del sedanje vlade, saj se je nakopičilo preveč slabega. Zato pričakujem, da bomo vse stranke opozicije storile enako, če bomo imele možnost biti del vlade.

Upam pa tudi, da ko slišimo, kakšno je vreme na Kredarici, slišimo pravo verzijo, ne naročeno od velikega vodje.

Marjan Šarec, predsednik LMŠ