Marjan Šarec: Ne pozabimo referenduma, ki je bil drugi plebiscit!

Nedeljski referendum je bil hud udarec za vlado, zato je bilo treba hitro preusmeriti pozornost na kaj drugega. In tako je že v ponedeljek zaokrožila novica, da je PV predlagal novega ministra brez listnice, zadolženega za koordinacijo digitalizacije naše družbe. S koordinatorji imajo v tej vladi sicer precej težav, ker bolj mešajo meglo, kakor pa res počnejo kaj koristnega. Ko vsaj škode ne bi delali, a jo.

Kandidat je napovedal nekaj izboljšav, a glej ga zlomka, tisto kar je napovedal v Sloveniji že deluje. In to že več let. Bil je tudi lobist Uberja in kot tak se nam seveda zdi popolnoma neprimeren za katerokoli ministrsko ali drugo funkcijo.

No, kakorkoli, včeraj je bilo glasovanje o kandidatu v DZ. Rezultat je bil 45 ZA in 44 PROTI. Odločilni glas je prispeval Franc Jurša iz stranke DeSUS, podprl pa ga je tudi Branko Simonovič iz iste stranke.

Franc Jurša je ob tem tudi povedal, da doživlja strašne pritiske iz obeh strani, a ker da so pritiski iz opozicije nevzdržni bo zanalašč glasoval za ministra. S tem je JASNO pokazal, da so poslanci DeSUS na strani koalicije. Ko vlada izvaja pritiske na STA, tožilce, medije in vse drugo, ga ne moti. Ko ga pa nekdo samo javno pozove, naj se izjasni, ali to podpira, ali ne, je to zanj pritisk. Pokazalo se je tisto, kar sam govorim ves čas, da na DeSUS pri morebitni konstruktivni nezaupnici ne gre računati, posledično pa ne na 46 glasov za mandatarja. Kdor je do sedaj živel v tej iluziji, se mu je razblinila.

Je pa tudi vprašanje, če je vredno vlagati napore in prepričevati nekoga, ki bi rad samo svoj mir in čim manj trenutkov odločitve, da bi v miru prekrmaril do konca mandata. In ja, dali mu bomo mir, vsaj za LMŠ lahko tako trdim, pritiske bo doživljal od ljudi, ki so ga izvolili. A to ni (več) naša stvar. Bo že uredil.

Sicer pa je jasno, da koalicija ne more zbrati 46 glasov in je zato umaknila dva zakona, za katera je še dan prej trdila, da sta nujno potrebna, vsaj toliko, kakor zrak in voda. Znak velike šibkosti, a tudi močne želje po oblasti za vsako ceno. Kot boksar v ringu, ki se izogiba udarcem in si kupuje čas. V situaciji, ko nima 46 glasov, bi vsaka normalna vlada ali odstopila, ali pa vezala zaupnico na zakon, da preveri podporo.

Kapitulirali so tudi pri reševanju epidemije, saj je odslej slogan “vse je v vaših rokah”. Doslej so grozili, da bo jeseni vse zaprto, če se ne cepimo, zdaj kar naenkrat pravijo, da ne bo nič zaprto in bo vse odvisno od nas. No ja, počakajmo, ker bo do takrat preteklo še nekaj vode in bo vmes še nekaj praznih in polnih lun, zato se ne bi preveč zanašal na njihove današnje govorjenje.

Moramo biti pa vsi skupaj ponosni na rezultat referenduma, ki je zasluga mnogih ljudi. V prvi vrsti civilne družbe s koordinatorko Niko Kovač in prostovoljcev. A dovolite mi vseeno, da ovržem trditve, da smo se “prišlepali” na referendum. Za LMŠ odgovorno trdim, da smo aktivno sodelovali z našimi člani že pri zbiranju podpisov in kasneje v kampanji. Res pa nismo nastopali pod našimi oznakami (razen nekaj malega), ker to ni bilo pomembno. Nikoli si ne bi pripenjali zaslug za nekaj, kjer nismo imeli nič zraven. V tem primeru pa so naše članice in člani bili aktivni, zato se jim iz srca zahvaljujem, tako kot vsem, ki ste šli na volišča.

Tako moramo ravnati tudi, ko bodo volitve, saj se je pokazalo, da poslanci težko prenašajo pritiske, ljudje se pa na pritiske ne ozirajo in jasno izrazijo svojo voljo. Vsak glas bo štel, zato ne pozabimo referenduma, ki je bil drugi plebiscit!

Marjan Šarec, predsednik LMŠ