Marjan Šarec: Ne moremo zaradi virusa ugasniti vsega drugega.

Spominjam se volitev 2018, oziroma časa pred njimi. Predvolilna kampanja prvič ni temeljila na dogajanju med 2.svetovno vojno in po njej, temveč se je govorilo o drugih temah. Ena od teh tem, prevladujoča, so bile razmere v zdravstvu.

Vsak dan se je govorilo in spraševalo o tem, kako rešiti domnevno največji problem. To so bile čakalne vrste. Kolikor je bilo vprašanih politikov, strokovnjakov, ali laične javnosti, toliko je bilo variant reševanja omenjenega problema.

Govorilo se je tudi o investicijah v zdravstvenem sistemu, o tem, kako namenjamo premalo financ, plačnem sistemu, boju med javnim in zasebnim in še bi lahko naštevali. Skratka, govorilo se je o temah, ki nas obremenjujejo in zaposlujejo že odkar smo samostojna država.
Vendar je bilo dejansko največ govora o skrajševanju čakalnih vrst. Spomnimo se zloglasne čakalne dobe pri operaciji nožnega palca, ki nosi neslavni rekord 13 let…A tudi pri bolj nevarnih zadevah, kot so različne oblike raka, je bilo veliko razlogov za skrb.

Pojavil se je COVID 19 in nenadoma so vse druge teme izginile. Kakor, da s pojavom COVID-a 19 nihče več ne zboli za nobeno drugo boleznijo in je samo še vprašanje kapacitet za soočanje z virusom. Realno stanje je seveda popolnoma drugačno. Številu umrlih za COVID-om bomo morali nujno prišteti posredno umrle, ki so, ali pa še bodo umrli zaradi neobravnave. Obravnava pacienta po telefonu nikakor ne more nadomestiti obravnave v ambulanti.

Dogodek, za katerega sem slišal ta teden je poveden, kako naši odgovorni obravnavajo ljudi in svoje delo. Gre za zobobol v primeru karantene. Iz ordinacije kličejo na NIJZ, tam nimajo pojma, za povrhu pa še niso ravno najbolj prijazni. Potem pričakajo odgovor glavne za te zadeve pri nas, ki mirno odvrne, da obstajajo COVID ordinacije, ki pa ne obstajajo več… Ljudje so zaskrbljeni, saj te bolnega z vročino nočejo sprejeti, če si zdrav pa verjetno ne boš hodil k zdravniku, mar ne? Seveda ne morem trditi, da je tako vedno in povsod, a vendarle gre za preveč primerov.

Torej, nujno se je zavedati, da ne moremo zaradi virusa COVID 19 ugasniti vsega drugega in da ljudje tudi umirajo, a ne zaradi pomanjkanja ventilatorjev, temveč zaradi neobravnavanja. Ventilatorjev je bilo že 13.marca dovolj.

Prelet letal ob razglasitvi konca epidemije je bil zato močno preuranjen.

Marjan Šarec, predsednik LMŠ