Marjan Šarec: Ne moremo biti tiho in kimati ob vsem, kar se dogaja.

Predsednik republike je dal intervju za STA, za točno tisto STA, ki jo njegov kompanjon JJ neusmiljeno uničuje. Govori klasične stvari z njemu lastno retoriko, ki jo spremljamo že vsaj 30 let, kolikor je tudi stara naša država. Pa se ne bi dosti oziral na to, če ne bi v svoji maniri povedal, da »bo opozicija verodostojna alternativa le, če se bo vedla drugače«. Zdaj naj bi bila namreč enaka kakor vladajoči.

Tako izjavo lahko da nekdo, ki je popolnoma neobčutljiv za realnost in je ne zaznava, ali pa to počne namenoma. Seveda s ciljem zamegljevati. Ne bom rekel, da smo svetniki, ali da smo neskončno boljši. To naj presojajo ljudje, ki nas sodijo po dejanjih. Smo pa že v vladi imeli določene standarde, ne nazadnje pa sem jih imel tudi sam, ko sem ugotovil, da nimam glasov za vladanje.

Torej nikakor nismo bili enaki že v času vladanja, še manj smo danes v opoziciji. Ne moremo pa biti tiho in kimati ob vsem, kar se dogaja.Se predsedniku zdi normalno, da smo dobili pravosodnega ministra, ki prizna, da je bil slamnati direktor. Da ne govorim o tem, da na parlamentarnem zaslišanju ne želi povedati, kje je zaposlen. Poslovanje je pa sploh sporno. Opozicija ne samo, da ne sme biti tiho, temveč bi morala brez čakanja na 100 dni vložiti interpelacijo.

Takih kadrov v tej vladi kar mrgoli na vseh ravneh. Zato še enkrat jasno povem, da se po volitvah ne bomo obnašali tako, kot se je g. Pahor, ko je imenoval Rupla za odposlanca. Tako kot predsednik ne želi biti moralna avtoriteta, si tudi mi ne bomo prizadevali “biti boljši od njih”, temveč bomo ravnali, kakor je dobro za državo. Aprila sem zapisal, da potrebujemo normalizacijo države in me veseli, da ta izraz prihaja v širšo uporabo.

Normalizacije pa ne bomo dosegli tako, da se bomo spet sprenevedali, češ kako smo mi drugačni in zato ne bomo nikogar zamenjali. Če tega ne bomo naredili, je vseeno, če JJ vlada še nadaljnja leta. Ko bomo imeli pa normalno stanje, bomo pa spet lahko govorili o kulturi, političnem dialogu, sodelovanju, strpnosti in o vsem drugem.

Do takrat pa bijemo boj za demokracijo, spoštovanje človekovih pravic, nevmešavanje v medije in še bi lahko našteval v nedogled. Zato smo takšni, kot smo.

Lahko se poskušate braniti pred komarjevim pikom z žegnano vodo, ampak verjetno ne boste uspešni. Ne želimo biti svetniki in popolneži, želimo pa doseči, da se takšna vlada ne ponovi več. Zato so take floskule morda primerne za instagram ali celo tik tok, nikakor pa ne za resno stanje v katerem se nahajamo.

Meni bi bilo pošteno nerodno dajati intervju agenciji, ki jo vlada brezobrazno uničuje, sam pa ne bi storil ničesar, da se to preneha.

Ampak tako razmišljamo nekateri, predsednik je seveda drugačen. Prijazen, človek dialoga, zato v njegovem svetu brez težav sobivajo lisice in kokoši. Če pa lisica kakšno pohrusta za malico pa nič ne de, ker se kokoši s tem ni treba strinjati, lahko pa to odločitev lisice spoštuje. Saj je ne nazadnje enaka kakor lisica in mirno lahko zanemarimo dejstvo, da ni plenilec, niti ista vrsta živali.

Skratka, če nam bo dano, bomo vrnili državo v normalno stanje in se ne bomo delali finih, tam kjer ni treba.

Lepo soboto vsem!

Marjan Šarec, predsednik LMŠ