Marjan Šarec: Kaj ima Danska, česar mi nimamo in kaj imamo mi, česar Danska nima?

Danska ima 89% precepljenost in posledično odpravljene ukrepe. Kolikor poznam predsednico vlade Mette Frederiksen, je precej odločna in zna biti ostra v določenih trenutkih. A vseeno ji ljudje očitno zaupajo in zato so se množično cepili. Vlada očitno uživa zaupanje državljank in državljanov do te mere, da so že lahko priredili koncert s 50.000 udeleženci brez omejitvenih ukrepov. Hkrati so oblasti napovedale, da bodo ob morebitni vrnitvi okužb ponovno uvajale ukrepe.

Če smo ugotovili, da Danci očitno vladi zaupajo v zadostni meri, lahko za Slovenijo ugotovimo diametralno nasprotno. Torej imamo za razliko od Danske velikansko nezaupanje v vlado, posledično v njene ukrepe in rezultat je tudi jeza ljudi, negotovost in posledično proteste. Vlado vodi človek, ki v opoziciji s svojimi oprodami kriči, kako je treba odpraviti korupcijo na vseh ravneh, zlasti v zdravstvu, ko pride na oblast pa raznim »mutibaričem« omogoča posle. Seveda, saj se slučajno z njimi druži in normalno je, da želijo kaj imeti od tega, da lahko financirajo svoje čolničke in potovanja.

Ukrepi, kot je PCT se sprejemajo konfuzno, na hitro, brez zakonske podlage, predvsem pa brez komunikacije z ljudmi. Kako lepo bi bilo enkrat ne čakati na večerne, nočne ali pa dopisne seje vlade tik pred zdajci, temveč vedeti vsaj nekaj dni prej, kaj vlada pripravlja slučajno svojim državljanom. Kako lepo bi bilo upoštevati ljudi, ki o epidemijah kaj vedo. Ljudi, ki se morajo dnevno soočati z ukrepi na praktični ravni. Ljudi, ki poslušajo zmerljivke, ko kontrolirajo PCT, ker nekdo na višjem nivoju ni ničesar skomuniciral in potem so jezni obiskovalci in ponudniki. V nedeljo smo videli, da o novem vladnem odloku svetovalna skupina ni imela pojma, niti nadobudni ministri iz vrst NSi, ki so jih spraševali o tem na dogodku. Potem pa verjemi in zaupaj… Ukrepi morajo biti urejeni z zakonom, ki ga sprejme DZ s široko večino. Ker pa ta vlada nima potrebne večine v DZ, čara z odloki. Zadnje skropucalo je pogoj PC v državni upravi. Vsekakor bo presojalo ustavno sodišče.

Enaka zgodba se bo spet zgodila ob sprejemanju ZNB. Minister Poklukar bi ga želel predstaviti poslanskim skupinam, zato da se bo hvalil, da je zadevo skomuniciral z opozicijo. Napiše naj zakon, ki mu bodo zaupali ljudje in potrdilo Ustavno sodišče, kajti Državni zbor že zdavnaj ni več odraz ljudske volje. A to je praktično nemogoče, kajti naše potrpljenje s to vlado in njenimi čudnimi ministri se je že zdavnaj izteklo. Zato mu lahko samo svetujem čimprejšnji odstop, da bo vsaj še zdravnik lahko.

Protesti so odraz zgoraj navedenega. In ta teden so se iz mirnih spremenili v nasilne, spet je bil uporabljen vodni top in tudi solzilec. Policija, za razliko od petkovih protestov (kjer še nikoli ni bilo nasilja), tokrat ni postavila ograje, niti se ni pripravila s posebnimi enotami. Še več, na hitro so vpoklicali razpoložljive sile, pri čemer PCT ni bil zatevan, saj je šlo za las. Ja, to se zgodi, ko histerično menjaš vodilne kadre, postavljaš ljudi na mesta, ki jim niso kos, ali pa slepo izvajajo navodila politike. Pa ne samo to, občutek je, da je nasilje celo inscenirano z vladne strani. Tudi policijski sindikat je povedal svoje mnenje. Gre za zlorabo oblasti v politične namene. Ker vrli minister ne zna drugega, kakor takoj obtožiti opozicijo, a vsem je jasno, kdo in čigavi so rumeni jopiči. In voditeljica v studiu Odmevov, kjer radi »uravnotežujejo«, ga gosti samega, da lahko razlaga svoje teorije.

Sem cepljen in želim, da bi šli po poti Danske. A z novo vlado, v kateri bodo ljudje, ki razumejo komunikacijo z državljani, saj s prisilo ne bo šlo.

Marjan Šarec, predsednik LMŠ