Marjan Šarec: Gre za politiko vladanja, ki nas bo v prihodnje še zelo tepla.

Vlada je sklenila, da bo precepljenost skušala povečati s tem, da bo družinske zdravnike stimulirala k prepričevanju pacientov s povišanjem plače. Po domače povedano s finančno nagrado. To je zgrešena pot, kajti odpira vrsto vprašanj, zlasti pa ni etično in je skregano z vsemi načeli. Gre za navadno podkupovanje. Pacient bo rekel: “Aha, zato me prepričujete, ker boste finančno nagrajeni, zame vam je pa malo mar.” Zato temu nasprotujejo tudi zdravniki. Da ne govorimo o tem, da bo to povzročilo negodovanje med stanovskimi kolegi in porušilo še tista razmerja, ki obstajajo, če sploh.

A tako funkcionira sedanja vlada. Vse gleda skozi denar. Priti do src ljudi s podkupovanjem in kupovanjem njihove naklonjenosti, potem ko se je vse drugo podrlo, oziroma je neuspešno.

Podobna zgodba so podražitve energentov, kjer vlada išče načine kako »pomagati najrevnejšim«, potem ko jih je skozi svoje sporne odločitve okradla. Spet so v igri “energetski vavčerji”, se pravi, boni tukaj, boni tam. Vse se rešuje z boni in to precej selektivno, namesto, da bi vlada takoj uvedla regulacijo cen, kot so to že storile nekatere evropske države. Sicer so to storili pri kurilnem olju, a zgolj tam.

Mimogrede, ko so cene goriv deregulirali, so rekli, da bo “nevidna roka trga” ustvarila konkurenco in bodo cene padle. Zdaj smo pa tam, kjer smo. Ne gre pa ob vsem pozabiti, da je naš slavni minister Vizjak, ki svetuje »levim tranzicijskim tajkunom«, delničar Petrola in mu verjetno ni v interesu, da se cene zamrznejo. OMV je bil pa prodan madžarskemu MOL-u in spet vemo, kam pes taco moli. Zato so besede našega PV o tem, da naj ljudje zamenjajo ponudnika, ker Petrol neupravičeno dviga cene svoje ponudbe, pesek v oči. Morda jim verjamejo njegovi verniki, ker je božanstvo vendar nezmotljivo, mi jim ne.

Boni, vavčerji in vse, kar nosi podobno oznako, izhaja iz proračuna. Ni dar sv. Duha, ali vladajočih osebno, temveč je to skupni denar vseh prebivalk in prebivalcev. Vlada daje, pravijo. Vlada ničesar ne daje, temveč samo prerazporeja skupni denar, bolj ali manj smotrno. Vsaka vlada, da ne bo pomote.

Gre za politiko vladanja, ki nas bo v prihodnje še zelo tepla. Ugled v tujini bomo že popravili, tudi splošno klimo v družbi bomo hitro popravili. Če bomo le znali ljudem povedati stvari na način, da bodo razumeli, v čem je smisel. Finančne posledice metanja denarja v prazno ob spornih nakupih, zadolževanju, povečani javni porabi za izdatke, ki niso povezani z epidemijo, porušenih plačnih razmerjih in drugih učinkih sedanje javno finančne politike pa bodo dolgotrajne.

Smo bili pa priča velikemu uspehu ministra Dikaučiča. Dvignil je sodno pošto. Naša interpelacija ga čaka in če bo Branko Simonovič glasoval, kot je napovedal, potem bo imel tudi čas za to.

Lepo soboto želim in če ne sledite instagramu našega predsednika republike, vam želim prijeten ogled novega Jamesa Bonda, ker boste le v tem primeru imeli kaj od filma.

Marjan Šarec. predsednik LMŠ