Marjan Šarec: Funkcija predsednika Državnega zbora pomeni zagotavljati pravice vsem, ne samo »našim«

V parlamentarni demokraciji poznamo pozicijo (koalicijo) in opozicijo. Oblast je odgovorna za delovanje države, poteze, ki jih vleče, vplivajo na razvoj in stanje v državi. Naloga opozicije je, da oblast nadzira in opozarja na morebitne odklone. Po navadi so vlade večinske, kar pomeni, da za svoje delovanje (razen, kadar je potrebna dvotretjinska večina v DZ ) opozicijskih glasov ne potrebujejo. V Sloveniji smo imeli doslej samo eno manjšinsko vlado, ki je sodelovala z eno izmed opozicijskih strank. Boj za dovolj glasov je bil vedno zahteven. Dodaten problem pa je nastal, kadar je Državni svet (kar je bilo skoraj vedno) izglasoval veto na zakon. V tem primeru smo na ponovnem glasovanju potrebovali 46 glasov.

Zakaj to pišem? Zato, ker želim spomniti, da je imela sedanja vlada ob nastopu mandata vse. Imela je večino v DZ, imela je samo 4 stranke v vladi, partnerji so bili zelo konstruktivni, Državni svet ni dal nobenega veta, fiskalno pravilo ni veljalo, kar je omogočilo večje zadolževanje, da o podpori javnosti in medijev v boju z epidemijo niti ne govorim…

Iz vsega navedenega izhaja, da je jokanje, kako grda opozicija nagaja, sicer primerno za prenašanje krivde na druge, v praksi pa ne zdrži. Ne pomaga niti izjava dr. Bojane Beović za francoske novinarje, da je kriva opozicija. Vlada si je za svojo katastrofalno nizko podporo v javnosti kriva sama. Sporni nakupi opreme, boj z neodvisnostjo medijev, en zunanjepolitični fiasko za drugim, ukrepi, ki se spreminjajo iz dneva v dan in še bi lahko naštevali…

Spopadanje z epidemijo je neuspešno zaradi vsega navedenega, število umrlih visoko. Nelogičnosti pri ukrepih se kar vrstijo. Obrtniki imajo težave, saj so nekatere dejavnosti zaprte kljub temu, da je možno zagotoviti ukrepe. Za preživetje pa potrebujejo delo, rezerve so pri večini pošle. Že nekaj časa nazaj poslanka SDS mirno zapiše, da so frizerji na Tenerifih. Kakšna žaljiva in deplasirana izjava. Večina frizerk in frizerjev ima s.p. in trdo delajo za preživetje. Pravim, za preživetje, ne za razkošno življenje. Tisti, ki imajo pa svoje zaposlene, so pa v skrbeh, ker nimajo s čim izplačati plač, kadar dela ni. Pa je to samo kot primer, da ne bo kdo mislil, da koga preferiram. Dejavnosti, ki so prizadete, je malo morje.

Največja skrb pa je na področju najranljivejših v naši družbi. Stanje v DSO-jih je zaskrbljujoče, saj imamo 53 % smrti ravno tam ob visoki številki, ki je preko 3000 umrlih. Druga velika skrb je na področju šolstva, kjer so otroci doma že od 19.oktobra, danes je 23. januar. 3 mesece!

In, kje je v vsem tem opozicija? Menim, da smo bili doslej preveč pasivni, predvsem pa preveč korektni do ministrov, ki so vmes mirno izvajali svoje aktivnosti, ki državi ne koristijo. Dolžnost opozicije je, da sklicuje seje odborov, vlaga interpelacije in pripravi konstruktivno nezaupnico. V sredo bi morala biti seja DZ, na kateri bi odločali o konstruktivni nezaupnici, a je vmes posegla bolezen. Brez vseh podpisnikov pa ne moremo na sejo. Igor Zorčič, predsednik DZ, je lepo pokazal prave barve in z vsemi močmi preprečuje, da bi našli rešitev, ki bi omogočila tajno glasovanje o konstruktivni nezaupnici na daljavo. Tistim poslancem, ki so okuženi ali bolni. Razumljivo je, da se bojijo glasovanja, saj obstaja možnost uspeha. Ko so uvajali aplikacijo, jih varnost ni zanimala, ko gre za glasovanje, jih digitalizacija nenadoma skrbi. Kljub dejstvu, da ima Evropski parlament to že urejeno.

Skratka, lahko se Igor Zorčič, predsednik DZ, še tako trudi in ovira izvajanje ustavnih pravic, opozicija ne bo odnehala! Poslank in poslancev je 90, niso samo koalicijski. Funkcija predsednika DZ pa pomeni zagotavljati pravice vsem, ne samo »našim«.

Marjan Šarec, predsednik LMŠ