Marjan Šarec: EU je ta hip kot šolski razred, ki je glavnega zdraharja in pretepača dobil za predsednika razreda.

Začelo se je…predsedovanje Slovenije Svetu EU, namreč. Naše napovedi o zavoženem predsedovanju so se potrdile že prvi dan. Nadaljujejo se čudne prakse našega predsednika vlade. EU je ta hip kot šolski razred, ki je glavnega zdraharja in pretepača dobil za predsednika razreda.

Sicer je treba povedati, da je bilo njegovo predsedovanje obsojeno na propad že takrat, ko je čestital Trumpu za izvolitev, ki je ni in ni hotelo biti in je na koncu tudi ni bilo, temveč je Biden suvereno zmagal. Nadaljevalo se je s prepiri v Bruslju, žaljenjem po družbenih omrežjih, nespoštovanjem vladavine prava, uničevanjem STA…

Prvi dan predsedovanja pa je potekal v nadaljevanju s prej omenjenim. Kazanje fotografij sodnikov v družbi s politiki, ki naj bi dokazovale, da je naše sodstvo komunistično in povezano z določeno politično opcijo. Lepo vas prosim, potem naj še pove, da ima med ustavnimi sodniki ljudi, ki so goreči privrženci SDS, pravzaprav fanatiki. Ampak ne, to je vse v redu, dokler so “naši”. Seveda je odreagiral podpredsednik Evropske komisije in ni želel biti na fototerminu in na isti fotografiji z našim PV. Skratka, cirkus evropskih in tudi svetovnih razsežnosti.

Če je naša vlada mislila, da bo imela imuniteto med predsedovanjem in ji ne bo treba odgovarjati na neprijetna vprašanja, se je zmotila. V EK dobro vedo, kako je (oziroma kako ni) z delegiranima evropskima tožilcema in našo tiskovno agencijo STA.

Zvečer je pa predsednica EK celo dvakrat citirala Milana Kučana, po navedbah SDS najhujšega sovražnika Slovenije. In Povodni mož je lahko odplesal svoj ples v »vrtinec deroč«.

Včeraj se je samo še nadaljevalo, minister za bisere, Hojs je celo “dopustil možnost” poimenovati “svinja” koga iz evropske administracije. PV pa je novinarjem vrtel film o komunističnem novinarstvu v Sloveniji.

Namesto, da bi govorili o skupnih problemih, ki jih EU ima znotraj in v odnosu do zunanjega sveta. Predsedujoča država mora svojo vlogo odigrati odgovorno in mediatorno ter v skladu z nenapisanim pravilom, da ne izpostavlja sebe, temveč gleda na celoto. Skratka, tako želeno praznovanje so si uničili še preden bo Joe Biden praznoval prvi dan neodvisnosti (4. julija) na funkciji predsednika.

Mimogrede, ko on pozove ljudi, naj se cepijo, mu verjamejo. Medtem pa je v Sloveniji digitalizacija tako napredovala, da bomo na domove prejeli NATISNJENO digitalno potrdilo. Prenos podatkov pa bo odvisen od hitrosti poštarjevega mopeda.

Večkrat smo bili v opoziciji povprašani s strani medijev, če bomo med predsedovanjem ustavili svoje aktivnosti in uveljavili nekakšno premirje. Mislim, da sta prva dva dneva predsedovanja dovolj zgovoren razlog, da to ne pride v poštev. Večkrat sem že napovedal povolilno normalizacijo države in sem zagotovo sodi vrnitev Slovenije v normalne evropske in svetovne tirnice. Ko odsotnost ropotanja ni znak šibkosti, temveč pomeni, da smo neproblematična država. Država, ki spoštuje temelje, na katerih je EU nastala. Država, ki se bori za svoje interese in jih poskuša uveljavljati, a ne tako, da izpade bizarno in se zameri vsem po vrsti.

Marjan Šarec, predsednik LMŠ