Marjan Šarec: Dobro, da ljudje sploh še spoštujejo(mo) ukrepe.

V torek smo se v poslanski skupini LMŠ prvič srečali z okužbo s COVID 19. Okuženi sta dve strokovni sodelavki. Štirje poslanci imajo odločbe o karanteni, dva sta šla preventivno v samoizolacijo. Ko smo izvedeli, da je tudi druga strokovna sodelavka okužena, sta šla preventivno v samoizolacijo še dva poslanca. Vsi strokovni sodelavci prav tako delajo od doma. Torej smo zelo okrnjeni pri svojem delu, vendar bomo zmogli. Pokazali smo, da ravnamo odgovorno in se držimo postopkov, ki so predvideni v takih situacijah. Sam sem samoplačniško opravil tudi test, ki je pokazal, da virusa nimam. V izogib raznim bojaznim, ki bi jih ljudje lahko imeli ob srečevanju z menoj, saj so v torek nekateri mislili, da smo vsi v karanteni.

Seveda pa so »mediji« iz orbite SDS takoj pristavili svoj delež in pisali da se to ne bi zgodilo, če LMŠ ne bi nasprotoval uporabi telefonske aplikacije. Skratka, spet iskati krivdo, kjer je ni. Normalno je, če imamo opravka z virusom, da se bo prej ali slej pojavil tudi v DZ. Pričakovano. Stanje okužb uhaja iz rok in glede na to, kakšno so počeli tik pred prevzemom vlade (ob mnogo manj okuženih), je logično, da bodo spet s prstom kazali drugam, samo nase ne. Današnje stanje okužb kaže na popolno nesposobnost nekega normalnega reševanja problematike od začetkov te vlade pa vse do danes. Norčevali so se iz Nine Pirnat, nekdanje direktorice NIJZ in iz vseh drugih, ki so takrat reševali situacijo. Janez Janša nam je grozil celo z zaporom. Kaj pa zdaj, ko ima mnogo več okužb? Sebe naj ovadi in ko bo vlagal ovadbo, naj ga preletijo letala v zahvalo za uspešen spopad z epidemijo.

Zdaj pa lahko celo beremo članke v medijih, kako je švedski model uspešen. Ne morem soditi o tem, ker imam premalo podatkov. Vem pa, da tam nimajo tako »razštelane« ekipe, ki enkrat reče tako, še isti dan že drugače, v večini primerov pa nekaj grozi in ustvarja zmedo. Dobro, da ljudje sploh še spoštujejo(mo) ukrepe. Ta vlada ima hudo srečo, da smo Slovenci nimamo mediteranskih navad.

Enaka zgodba se vzporedno dogaja z rebalansom proračuna. Celo tej politični garnituri močno naklonjen Fiskalni svet (ki je ob presežku v prejšnjem proračunu močno jamral in tarnal, kot da smo na robu katastrofe) je ugotovil, da so številke o pomoči podjetjem močno pretirane. Vlado poziva k previdnosti pri dodatnem zadolževanju. Hkrati pa opozarja, da v predlogu rebalansa ni osvežene napovedi dolga sektorja država. Izkupiček je precej boren. Pravzaprav za nobeno številko ne moremo vedeti, če res drži.

Mogoče je pa čas, da gredo sindikati na ulice in prispevajo svoj delež pri zahtevah za normalizacijo države. Ali pa še ni dovolj hudo in so s splošnim dogajanjem v državi zadovoljni. Ne vem … zgolj razmišljam.

Marjan Šarec, predsednik LMŠ