Marjan Šarec: Časa ni veliko, besed je bilo dovolj in preveč, čas bo za dejanja.

Načeloma politična kultura veleva, da se dogajanja znotraj drugih strank ne komentira. A včasih ima politično dogajanje znotraj posamezne stranke vpliv tudi navzven. Zato naj mi bo dovoljeno zapisati nekaj besed na to temo.

Bom povedal zakaj. V začetku junija sem na tem mestu zapisal, da bi bili v LMŠ pripravljeni podpreti prehodno, tehnično vlado, v kateri ne bi bilo nobenega izmed predsednikov strank. Potem se do jeseni ni kaj bistvenega zgodilo do trenutka, ko je na sceno stopil Jože Damijan, pripravljen odigrati vlogo prehodnega tehničnega mandatarja, vendar v politični vladi. To pomeni, da bi morali biti v njej tudi predsedniki strank. Hitro je bila znotraj opozicije sprejeta odločitev, da smo pripravljeni vložiti konstruktivno nezaupnico in postaviti prehodno politično vlado s tehničnim mandatarjem Jožetom Damijanom.

Zdaj pa k bistvu problema, ki se imenuje poslanski glasovi. Imamo jih 39, potrebujemo jih še 7, kolikor manjka do 46 za uspeh projekta. Ključ je v poslanskih glasovih poslancev DeSUS in SMC. Vsak dan dobim veliko vaših sporočil, največ tukaj, na FB. Vsa se glasijo enako. “Kdaj boste izvedli nezaupnico, kdaj bo ta vlada odšla, zakaj še niste izvedli konstruktivne nezaupnice….”. Tako, kot si vi želite, da se to zgodi, si tudi mi v opoziciji. A kot rečeno, ni odvisno samo od nas.

Zato sem na začetku napisal o dogajanju v stranki DeSUS, saj naj bi danes po pričakovanjih vajeti prevzel nov predsednik stranke. Večina pričakuje, da bo to Karl Erjavec, ki je januarja odšel. Velika so tudi pričakovanja, da bo stranko izpeljal iz vlade, ki je dokazano vsak dan bolj škodljiva za to državo. Tudi v opoziciji to pričakujemo, saj si težko predstavljamo drugačno odločitev ob vsem, kar se dogaja. V opoziciji smo bili doslej zelo prizanesljivi, ker smo želeli dati možnost do današnje razglasitve rezultatov. Če se po današnjem dnevu dinamika ne bo spremenila, bo dokončno jasno, kje smo. Časa ni veliko, besed je bilo dovolj in preveč, čas bo za dejanja.

Beseda advent izhaja iz latinščine in pomeni prihod. Za božič vemo, kdaj bo, naznanila ga bo četrta svečka na adventnem venčku. Kaj bo pa znamenje spremembe v politiki, bomo pa še videli.

Marjan Šarec, predsednik LMŠ