Marjan Šarec: Akcija rodi reakcijo in zdaj pijejo lastno medicino, ko jim kdo kaj krepkega pove

“Koalicija je spremenila predlog novele zakona o varovanju javnega reda in miru o kaznih za žaljenje poslancev in ministrov. Po novem predlogu je kazen do 1000 evrov visoke globe predvidena v primeru žaljenja vseh državljanov, ne le politikov”.

Tako se glasi začetek novice o sprejetju dopolnila na Odboru za notranje zadeve. 10 jih je glasovalo za, 8 proti. Seveda ne gre za skrb za državljanke in državljane, temveč hinavsko spremembo, ker je bil pritisk javnosti prevelik. Vsakemu je jasno, da tega ni moč izvajati v praksi.

Še vedno je cilj zakona zaščititi prvorazredne pred drugorazrednimi. Ve se, kdo ima ob sebi policiste, oziroma je varovana oseba. In le v tem primeru bo moč izreči globo. Zato bi bilo bolj modro, da se predlog spornega besedila umakne s seje DZ in se o njem ne odloča. Če pa se bo, upam, da nas bo več poslancev proti, kakor za.

Zakaj? Zato, ker toliko nestrpnosti, živčnosti in verbalnih izpadov ni nastalo kar iz nič. Najvišji nosilci sedanje oblasti tovrstno početje spodbujajo s svojimi besedami in ravnanji že dlje časa. Zlasti, ko so v opoziciji. In to seme zla se je prijelo in se invazivno širi kot japonski dresnik širom države. Včasih je temu služil šank, danes imamo FB, Tviter in še kakšne strankarske portale balaton pedigreja.

Akcija pa rodi reakcijo in zdaj pijejo lastno medicino, ko jim kdo kaj krepkega pove. In se čudijo, kako je to mogoče. Da si upa njim kdo kaj reči, ker oni so pa ja najboljši na svetu. Nikomur niso izrekli žal besede, zdaj pa to. In ker seveda ne znajo drugače, kakor na silo, je hitro tu rešitev. Vsakemu, ki bo uporabil našo lastno taktiko “jurja” pa bo. Sveta preproščina.

Razen, če bi se zgodil čudež in bodo tako dosledni, da bodo začeli pri sebi. Potem smo za, saj bomo hitro nabrali denar za pokritje 2,4 milijardnega primanjkljaja, ki so ga “naklepali” od začetka leta.

Marjan Šarec, predsednik LMŠ