MAG. VOJMIR URLEP O NOVEM VALU PRIVATIZACIJE NA TV SLO 3

Mag. Vojmir Urlep je bil v petek, 15. junija, gost oddaje Na tretjem, v kateri je beseda tekla o novem valu privatizacije.

Mag. Urlep je v pogovoru o prodaji NLB spomnil na stališče stranke Lista Marjana Šarca o nujnosti spoštovanja zaveze. To pomeni prodajo 75 % – 1 delnico, ob dejstvu, da se ne pojavijo nove okoliščine, ki bi lahko bistveno vplivale na dogovor, in dodal, da je pri tem treba iskati strateškega partnerja in se ne usmeriti k razpršeni prodaji, ki bi dodatno znižala ceno.

V zadnjem letu je veliko zanimanje za nekatera slovenska podjetja: Cinkarno Celje, Gorenje, Intereuropo itd. Gostje oddaje so se pogovarjali o tem, ali gre v primeru prodaje podjetij za slovenske notranjepolitične okoliščine ali svetovni trend, torej splošna gospodarska gibanja, ter odgovarjali na vprašanje, ali je zdaj pravi čas za odprodajo drugih državnih naložb. Ob tem je mag. Urlep razložil, da ko govorimo o strateških prevzemih, prevzemniki običajno sledijo enemu od dveh ciljev: dostop do novih trgov ali do novih izdelkov oziroma tehnologij. V obdobju konjunkture se za to seveda lažje odločajo, vendar so cene višje, je še dodal mag. Urlep. Če govorimo z vidika prodaje državnega premoženja, interes Slovenije naj ne bi bila samo odprodaja državnega premoženja, ampak velja ob tem razmišljati tudi o tem, kdo bo novi lastnik nekega državnega podjetja. Stremeti bi morali k strateškim lastnikom, ki bi omogočili razvojni napredek podjetij. Ko govorimo o prodaji, ne smemo slediti samo maksimizaciji kupnine, ampak da zagotovimo strateške razvojne možnosti podjetja, je še razložil.

Kot dolgoletni prvi mož Leka je bil mag. Urlep na čelu podjetja pred privatizacijo in pozneje, ko je bila družba že v zasebni lasti. Mag. Urlep je poudaril, da so v primeru, ko si del velikega sistema, ki ima jasno postavljene standarde korporativnega upravljanja, cilji in možnosti zelo jasno opredeljeni. Če si del velikega sistema, to odpira možnost razvoja kariere sodelavcev, kar je še posebno pomembno zdaj, ko se v Sloveniji soočamo s trendom bega možganov, saj mladi odhajajo v tujino. V Leku jim je uspelo kar nekaj takih mladih strokovnjakov, ki so študirali v tujini, privabiti nazaj. Mag. Urlep je še dodal, da se podjetje z jasno lastniško strukturo izogne tudi vplivom lokalne politike. Tako ima vodstvo možnost, da se v celoti posveti poslovnim izzivom in razvoju.