Zaradi politično motiviranih kadrovskih menjav v varnostno-obveščevalnih organih zahtevamo nujno sejo pristojnega parlamentarnega odbora

Poslanska skupina LMŠ je po današnji zamenjavi direktorja NPU, zadnji v nizu politično motiviranih kadrovskih menjav, prav zaradi političnega kadrovanja v varnostno–obveščevalnih organih, vložila zahtevo za nujno sejo odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Vsekakor ne moremo oporekati dejstvu, da ima vlada zakonsko pristojnost imenovanja posameznih oseb na položaje, vendar pa ob ekspresni menjavi ključnih kadrov v slovenskem varnostnem (in tudi obveščevalnem) sistemu lahko upravičeno sumimo, da je v ozadju vsega interes po popolnem obvladovanju varnostnih in obveščevalnih služb, tudi zato, da bi se prikrile posamezne nezakonitosti in nepravilnosti, ki bremenijo osebe, povezane z vodilno vladno stranko SDS.

V današnjem odzivu dela opozicije ob zamenjavi direktorja Nacionalnega preiskovalnega je poslanka LMŠ Jerca Korče izpostavila zelo zaskrbljujoče vmešavanje politike v neodvisne organe.


Nadaljevala je, da smo v stranki LMŠ zaskrbljeni tudi nad tem, kako nemo določene koalicijske partnerice te vlade opazujejo politični stampedo, ki se dogaja s strani stranke SDS.

“Včeraj smo bili priča temu, da so odvzeli opoziciji možnost, da suvereno odvodi parlamentarno preiskavo, danes so šli še korak dlje – da obglavijo Nacionalni preiskovalni urad. To niso normalne prakse in vse skupaj je zelo zaskrbljujoče“, je še poudarila.