LMŠ z vodstvom Obrtno-podjetniške zbornice o prioritetah in izzivih malega gospodarstva

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je danes skupaj s poslanci Branetom Golubovićem, Igorjem Pečkom in Edvardom Pauličem ter sodelavci nadaljeval pogovore z vodstvom Obrtno-podjetniške zbornice o prioritetah in največjih izzivih malega gospodarstva v letih, ki prihajajo.

Po srečanju na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju so bili sogovorniki namreč enotni, da s pogovori nadaljujejo na delovnem sestanku v prostorih OZS.

V luči epidemije Covid-19 je vodstvo zbornice uvodoma opozorilo na neenakost države v odnosu do malih podjetnikov, saj samozaposlenim za čas v karanteni nadomestilo ne pripada. Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je ob tem spomnil, da smo v LMŠ na vlado že naslovili pobudo za ureditev nadomestila. 

Predsednik LMŠ se je v nadaljevanju navezal na državno pomoč, ki so jo podjetja prejemala, »vendar bo treba vse to tudi vračati. Nekateri podjetniki ugotavljajo, da bi se jim bolj splačalo nedelati kot pa delati.« Da bovračanje državne pomoči za vse tiste obrtnike, ki so morali zajedati v svojo likvidnost, da so ohranili delovna mesta, lahko velik problem, je opozoril tudi poslanec LMŠ Igor Peček.

Edvard Pavlič je spomnil, da smo v LMŠ v vseh PKP-jih vladi predlagali številne rešitve (nadomestilo fiksnih stroškov v višini 80% lanskih prihodkov, pomoč v obliki enkratne finančne spodbude, 100% kritje fiksnih stroškov za zaprta podjetja, povrnitev nadomestila v višini 80% lanskih prihodkov), analizirali tudi, kako situacijo rešujejo v sosednji Avstriji, vendar smo bili s strani vladne koalicija vsakič preslišani.

Z nižjim DDV-jem (5%) bi zbornica pomagala gostinski in turistični dejavnosti, ki bosta, kot so poudarili v vodstvu zbornice, realno situacijo zares občutili, ko se zaključi obdobje turističnih bonov. Sogovorniki so se strinjali, da bi takojšnji nižji davki v luči odpravljanja posledic epidemije Covid-19 doprinesli generalno vsem v omenjenih dejavnostih, medtem ko je bila pomoč turističnih bonov selektivna.

Vsi prisotni so izrazili skrb pred napovedanimi podražitvami – od živil do energentov, ki se dražijo tik pred zimo. Spomnil so tudi na odvisnost Slovenije od avtomobilske industrije, ki jo je pandemija koronavirusa močno prizadela. 

»Program naše stranke vključuje kar nekaj točk s področja obrtništva, med drugim tudi ponovno imenovanje državnega sekretarja za to področje, saj želimo biti stranka, ki podpira malo gospodarstvo,« je ob koncu poudaril predsednik LMŠ in dodal, da bo po volitvah eden izmed ciljev stranke tudi ureditev nerešenih regresnih zahtevkov, na kar je opozorilo tudi vodstvo zbornice.