Jerca Korče

LMŠ vložila zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave

LMŠ je danes, skupaj z delom opozicije, vložila zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave.

Namen preiskovalne komisije je ugotovitev dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri naročanju, nakupih, dobavah, donacijah, oziroma sklepanju drugih pripadajočih pravnih poslov ter hrambi in razdeljevanju zaščitne in druge opreme ali pripomočkov, potrebnih oziroma namenjenih preprečitvi širjenja ali zdravljenju nalezljive bolezni COVID-19.

Namen komisije je tudi, da se oceni, ali je treba spremeniti zakonodajo, ugotovitve pa lahko predstavljajo podlago za druge odločitve državnega zbora iz njegove ustavne pristojnosti. V javnem interesu je, da se preišče, kako so se porabljala davkoplačevalska sredstva v času te vlade.

»Vemo, da je bilo indicev v medijih ogromno in prav je, da te stvari skozi parlamentarno preiskovalno komisijo zaokrožijo in dobijo neko celoto«, je poudarila poslanka LMŠ Jerca Korče na današnji novinarski konferenci.

Najava preiskovalne komisije s strani koalicije je odmik od osnovne politične higiene

Najavo preiskovalne komisije s strani koalicije, ki se je prav tako zgodila danes, v LMŠ vidimo kot blokado in odklon od minimalnih standardov higiene, ki morajo vladati v vsaki normalni demokratični državi.

»Vidimo, kaj počnejo na vodilnih pozicijah, kako menjajo ljudi tudi znotraj preiskovalnih organov. To je samo še en korak, da želijo odvzeti vzvode opozicije, ki jih imamo – to je, da ustanovimo parlamentarno preiskovalno komisijo. »

»Nikakor ne moremo pristati na to, da bi obstoječa vladna koalicija preiskovala samo sebe.«

Nadaljevala je, da sta si komisiji precej različni že po samem predmetu in namenu.

»V štirih od petih točk predmeta se parlamentarna preiskovalna komisija, ki jo je vložila koalicija, nanaša na obdobje pred razglasitvijo epidemije. Mi jim tega obdobja nikakor nismo želeli odrekati in smo pustili prostor, da tudi oni opravijo svoje delo. Nikakor pa ne moremo pristati na to, da bi obstoječa vladna koalicija preiskovala samo sebe. Tukaj govorimo o spornih nabavah, o poslih, o vseh problemih, ki nastajajo tudi s kakovostjo opreme, ki prihaja v Slovenijo in to se je dogajalo v obdobju od nastopa te vlade. In to je naša naloga – naloga opozicije«, je še poudarila.

»Verjamemo, da bo naša parlamentarna preiskovalna komisija zaživela in da bomo lahko opravili svojo funkcijo, ki smo jo kot opozicija dolžni zagotoviti državljanom«, je ob zaključku novinarske konference še poudarila poslanka Jerca Korče.