Nina Žitek – ne kuhamo predvolilnih golažev, ne pečemo pic, dokazano najboljši pa smo v bograču

Čudoviti sobotni dan smo preživeli v Murski Soboti, kjer je potekala 22. Bogračijada. Ob tej številki smo se prijetno nasmehnili, kajti to je namreč tudi številka stranke  v 8. volilni enoti, ki jo bomo na volitvah obkrožili.  Kakšno naključje, ki nariše nasmeh.

Ekipa LMŠ kuharjev je bila sestavljena iz: Mihela Baumgartner, Andrej Rus in Jure Lang.  Ostali pa smo seveda pridno pomagali in prispevali svoj delež pomoči in znanja. Najprej so bile na vrsti priprave od prinašanja vseh potrebščin, do lupljenja čebule. In pričelo se je. Zakurili smo in pričeli s kuhanjem.  Umirjeno, počasi. Vedeli smo, kaj počnemo.  Mimoidoči so prihajali in se ustavljali.  Največkrat je beseda seveda nanesla na politiko. Ni bilo malo takih, ki so nam kar takoj zaupali, da nas bodo volili in nam zaželeli uspeha ter dobrega dela še naprej. Prav tako ni manjkalo dobronamernih nasvetov o kuhanju bograča.

Medtem, ko smo pridni pripravljali nadaljnje sestavine, so naenkrat prihiteli novinarji in potem še ekipa znanih politikov, ki so se postavili pred naš lonec in »ocenjevali«.  Alenka Bratušek in Dejan Židan sta kar malo zavila z očmi, češ, prepočasni smo. Alma Rekič se je posmehljivo nasmehnila, da to pa kot zgleda, ne bo ravno dober bograč.  Ampak mi smo samo dejali, da gremo počasi in varno. Saj veste, majhni koraki so varni koraki.  Mi vemo, kaj delamo in to je dovolj.

V dobri družbi in ob kapljici odličnega domačega vina smo naš bograč tudi skuhali in odnesli na ocenjevanje. Vmes pa smo obiskali tudi druge ekipe. Vseh ekip je bilo kar 30, prevladovale pa so politične stranke.  Mesto je dišalo po bograču in čutiti je bilo povezovalno energijo med ekipami.

Ko se je dan začel prevešati v večer, so razglasili rezultate.  Nestrpno smo poslušali, kdaj bo omenjena Lista Marjana Šarca.  Potem pa naenkrat slišimo, da smo prejeli zlato priznanje (prekosili  smo vse stranke). Hipoma je veselje dobilo krila. Ploskanje,  skakanje, plesanje, čestitke iz vseh strani in iskrice ponosa v naših očeh.

Ponosni smo in srečni. Bil je krasen dan. Čudoviti ljudje so nas obkrožali, nam izkazali podporo in nas opogumili. Hvaležni smo za vsako prijazno besedo in topel pogled. Res je, vsak človek sestavlja skupnost, skupnost oblikuje državo.  Vsak glas šteje, vsak človek je pomemben.

Sem omenila, da gremo na morje? LMŠ ekipa, ki je skuhala zlati bograč, je dobila nagrado Ja, na morje gremo.  Kdo gre z nami?