LMŠ na okrogli mizi o enakosti spolov

Mag. Katja Damij se je v včeraj, 1. marca 2019, v imenu Liste Marjana Šarca udeležila razprave o enakosti spolov. Inštitut za proučevanje enakosti spolov in Inštitut za politični menedžment je v sklopu kampanje ozaveščanja o evropskih volitvah pripravil razpravo s t. i. slovenskimi obrazi Evropske unije.

Enakost spolov, ki vključuje tako enakopravnost kot enakovrednost spolov, pomeni enak dostop in enake možnosti za vse spole. LMŠ predlaga številne spodbujevalne ukrepe, kot so (začasna) uvedba spolnih kvot v gospodarstvu, aktivno očetovstvo in delitev dopusta, nevtralno in transparentno zaposlovanje z nevtralnimi komisijami, objava višine plač, uvedbo certifikatov za enakost spolov. Hkrati poudarja izjemen pomen osveščanja in izobraževanja s ciljem razbijanja predsodkov, lažjega usklajevanja zasebnega in poklicnega življenja in postavljanja novih vzorov (delitev skrbi za družino med oba spola).

Mag. Katja Damij je poudarila, da bodo z novimi vlogami, ki presegajo privzgojene stereotipe, pridobili vsi spoli. »Si predstavljate, da bi bili na spletnih straneh naslovi: Lep, Čeden moški itd. Vsak bi najprej pomislil, kaj je narobe s tem. To so naši stereotipi. Poleg formalnih ukrepov, kvote, aktivno očetovstvo, starševski in bolniški dopusti itd., bi potrebovali izobraževanje. Predvsem od vrtca, šole naprej, da se te stereotipe preseže.« Implementacija spodbujevalnih ukrepov, bi po njenem mnenju, pomenila tudi zmanjšanje razlik v plačah, pokojninah in premoženju.

Opozorila je na pereč problem (skritega) nasilja v družini, katerega naslavlja Istanbulska konvencija: »Zame je glavna dodana vrednost Istanbulske konvencije v preprečevanju nasilja, preprečevanju nasilja v družinah, kjer žrtve sicer niso samo ženke, a so v večini. Kar zadeva držav, ki je niso ratificirale ali so ratificirale z velikimi zadržki, bi se rajši vprašala kakšno je razmišljanje ljudi. Verjamem, da je politika naredila tako kot večina ljudi misli. Zakaj ljudje tako mislijo? Od kod prihajajo ta mnenja in ti stereotipi? Kaj se dogaja, da je v določenih točkah ne morejo sprejeti?« To je tisto kar je ključno in s čemer bi se morali v sodobni družbi ukvarjati. Kako, na eni strani med tradicionalni pogledi, stališči, izobrazbo in vsem tistim, kar ljudje pridobijo tekom življenja, pripraviti do sodelovanja z modernim oziroma sodobnimi pogledi na družbo in spol.

LMŠ, ki ima žensko podpredsednico in veliko žensk v svojih vrstah, je velika zagovornica enakosti spolov. Mag. Katja Damij je izpostavila pomen medstrankarskega in meddržavnega povezovanja ter kot dobro prakso omenila Klub parlamentark. Zavzela se je za več tovrstnih koristnih dogodkov in drugih promotivnih akcij s ciljem ustvarjanja vzorov in izmenjavo dobrih praks.

Celoten pogovor si lahko ogledate spodaj.