Lidija Divjak Mirnik: Za mlade gre. Za zdrav način življenja. Da ohranimo zdravo družbo.

»Kot da bi si gospa ministrica norčevala iz otrok, smo izvedeli, da se šole več ne bodo mogle potegovati za denar, ki bi jim sicer omogočil izvedbo dodatnih športnih dejavnosti. Ministrstvo jih je namreč enostavno izločilo iz nabora izvajalcev letnega programa športa, kjer so se otroci lahko dodatno učili plavati, se učili odbojke, igre z loparji, pa tudi razvijali neke svoje motorične sposobnosti. Kar se mene tiče, je to popolnoma nesprejemljivo in imam občutek, gospa ministrica, da živite v nekem drugem planetu,« je bila Lidija Divjak Mirnik kritična v uvodu poslanskega vprašanja ministrici za izobraževanje znanost in šport Simoni Kustec.

Opozorila je, da »letos o virusu vemo več, tudi šole so organizirane drugače kot lani, zato sem prepričana, da če bi letos ta razpis dovolili oziroma bi dovolili osnovnim šolam, da se na ta razpis prijavijo, bi verjetno bil izplen tega večji, kot je bil lani«.

»Govorimo o mladih, o otrocih, mladostnikih, nenazadnje tudi študentih, ki so vedno bolj debeli, govorimo o otrocih, ki imajo zmanjšane motorične sposobnosti, gibalne sposobnosti, ker govorimo pravzaprav o nekom, ki bo skrbel za nas čez par let in ki bo nenazadnje vodil tudi to državo. Zato moramo temu, takoj posvetiti vso našo pozornost. Za mlade gre. Za zdrav način življenja gre in gre za to, da bomo ohranili zdravo družbo. Če je ne bomo ohranili zdaj, potem se nam dolgoročno zelo, zelo slabo piše,« je še poudarila in predlagala razmislek o tem, da se poveča število ur športne vzgoje – tako v osnovni šoli kot tudi v srednji šoli. Zakaj? Ker so otroci zdaj pol leta sedeli.