Lidija Divjak Mirnik: V vladnih SDS in NSi pripravljajo nov manever

Se spomnite mojega razburjenja na seji Odbora za kulturo DZ, ko sem ministru Simonitiju predlagala, naj se vrne v “penzijo”, če svojega dela ne misli opravljati tako, kot je treba? Od njega sem zahtevala, naj poslancem predstavi tri medijske zakone, ki so jih na ministrstvu pripravili za sprva zelo kratko, zgolj nekajdnevno javno razpravo, kar je tudi bila točka dnevnega reda seje. Pozvala sem ga, naj preprosto opravlja svoje delo, nenazadnje je za to tudi plačan. Ta video si je samo na Facebooku ogledalo prek 55.000 ljudi. Dobila sem tudi ogromno besed pohvale in spodbude ter čestitk, da sem “si upala” in prav povedala ministru!

Zdaj so – in nisem presenečena – v vladnih SDS in NSI pripravili nov manever. Želijo namreč zamenjati predsednico odbora Violeto Tomič, ker naj bi “nedemokratično” vodila sejo in besede ni želela dati dvema gospodoma, od katerih je sicer eden na koncu razpravljal, drugi pa sejo zapustil in seveda zato na odboru ni govoril.

To je ministra tako razjezilo, da je z odhodom s seje grozil tudi sam? Saj ne bi verjela, če ne bi bila navzoča. Vedenje ministra je bilo milo rečeno katastrofalno: arogantno, cinično, izsiljujoče in podcenjujoče do izvoljenih poslancev, v stilu “kaj mi pa morete”. Minister je pravzaprav pozabil, kaj je njegova naloga in katero funkcijo opravlja. Naj ga spomnim – kulturni minister je, čeprav se zdi vse prej kot to. Nekulturni minister. Tako se namreč obnaša.

Predsednica Tomičeva je dosledno upoštevala poslovnik DZ in korektno odvodila nadvse burno sejo, ki so jo poslanci SDS nenehno prekinjali s proceduralnimi predlogi z enim samim namenom – preprečiti razpravo in izsiliti, da njihov “povabljeni” gost spregovori na seji. Tudi ko jo je poslanka SDS zmerjala, da naj gre v ustanovo na Polje, je Tomičeva ostala mirna in dostojanstveno pripeljala sejo do konca.

Kaj je torej namen tega manevra? Jasno je, kaj? Gre za le še enega v nizu obračunov z vsemi zagovorniki svobode medijev, njihove avtonomije in neodvisnosti. Gre za nov poskus natikanja nagobčnikov vsem, ki upajo razmišljati drugače in izraziti nestrinjanje s prvo vladno stranko. Gre za eno ideologijo, enega človeka! Cilj SDS je osvojiti, obvladati in obvladovati medije. Iz njih narediti strankarsko trobilo. SDS-ovo trobilo.

Le kako trojica koalicijskih satelitov (SMC, DESUS, NSI) tega ne vidi? Zbudite se, vendar!

V opoziciji bomo zato pripravili SKUPEN ODZIV na manipulacije SDS in NSi.

Lidija Divjak Mirnik, poslanka LMŠ