Lidija Divjak Mirnik: Prodaja Farmadenta, ki jo želi izpeljati mariborski župan, je nedopustna

Na pobudo poslanke LMŠ Lidije Divjak Mirnik je šest mariborskih poslancev župana Mestne občine Maribor pozvalo, da nemudoma opusti namero o prodaji družbe Farmadent.

»Menimo, da  (kot navajate) oviranje konkurence pri nabavah družbe Farmadent ni zadosten razlog za prodajo podjetja, zato se takšna odločitev zdi nevarna predvsem za Mestno občino Maribor in po nepotrebnem ogroža obstoj preveč visoko kvalitetnih delovnih mest ter podjetja v celoti. Zaradi tega odločitev o prodaji Farmadenta tik pred odpravo zakonskih težav za njegovo nadaljnje uspešno poslovanje ocenjujemo kot nedopustno in v marsičem škodljivo. S takšno potezo bo občina izgubila pomemben delež prilivov v občinski proračun, zaradi česar bo nastala nenadomestljiva škoda,« so poslanci zapisali v pozivu županu Arsenoviču.

Dodali so, da bodo po včerajšnji potrditvi sprememb Zakona o lekarniški dejavnosti v prvem branju poslanke in poslanci jeseni odločali o odpravi prepovedi vertikalnih povezav. S tem bo odpravljen rok, v katerem bi bilo treba Farmadent d.o.o prodati, zato predlagana privatizacija najbolj dobičkonosnega občinskega podjetja, ki se ukvarja s farmacevtskimi posli, ni potrebna.

Lidija Divjak Mirnik: »Popolnoma nedopustno je, kar v tem trenutku počne župan Maribora, ki mimogrede je SMC župan, ker ga je SMC tudi na to funkcijo predlagala. In kaj počne? Odločil se je, da bo to firmo privatiziral, po domače, prodal. Komu ali čemu? Še ne vemo. Zanesljivo pa vemo, da s tem mestni proračun izgubi tisti dobiček, ki drugače vsako leto iz tega naslova pride v proračun Mestne občine Maribor.«


Družba Farmadent d.o.o trenutno zaposluje okoli 70 ljudi in letno ustvari okrog 100 milijonov evrov prometa in približno milijon evrov dobička. Župan Mestne občine  Maribor, gospod Saša Arsenovič, pa želi občinsko podjetje Farmadent prodati. Da bi Mestna občina Maribor družbo Farmadent d.o.o prodala, je popolnoma nedopustno. Javni interes Mestne občine Maribor bi moral biti, da denar ostane v občinski blagajni, nikakor pa ne prodaja družbe določeni multinacionalki v tuji lasti.

Lidija Divjak Mirnik: »Sama sem skupaj z Listo za pravičnost in razvoj že novembra lani javno izrazila nasprotovanje vnovičnim načrtom mariborske občine, da proda občinsko podjetje Farmadent in župana pozvala, naj Farmadenta ne privatizira. Nato sem decembra na Vlado Republike Slovenije naslovila poslansko pobudo, naj onemogoči možnost odtujitve občinskih lastniških deležev družbe, saj bi s tem za občine nastala nepopravljiva škoda. Predlagala sem tudi, da se družbi, v izogib privatnim interesom, dodeli funkcija ključnega državnega partnerja pri nabavi cepiva za covid-19, kar bi bilo vsekakor v javno dobro in korist vseh državljanov. Odgovor je bil, žal, za Mariborčane neugoden.«

Celoten poziv lahko preberete tukaj.