Lidija Divjak Mirnik: Prelet letal oznanjal zmago nad koronavirusom, v resnici pa napovedoval vključitev zdravnikov zasebnikov in izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema. Postopna privatizacija javnega zdravstva je pred vrati.

Skoraj štirje meseci so minili od famoznega preleta letal v čast zmagi nad virusom covid-19, a stanje v zdravstvu ni nič bolj optimistično kot tedaj, ravno tako ne število okuženih s covidom-19.  Skrb zbuja porast števila hospitaliziranih,  bolnišnice že opozarjajo na kadrovsko stisko, programi se ustavljajo.  Število akutnih bolnišničnih obravnav v obdobju januar–julij 2020 v primerjavi z enakim obdobjem lani, bilo jih je 30.800 manj,  kričeče opozarja na to, da imajo bolniki, plačniki obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja,  v času koronavirusa omejen dostop do zdravstvenih storitev.

Zato je poslanka Lidija Divjak Mirnik na predsednika vlade naslovila vprašanja: Kako konkretno boste ljudem omogočili priti do zdravnika. Kako boste preprečili, da kolateralna škoda covida ne bodo postali bolniki z drugimi boleznimi in zdravje družbe nasploh? Za koliko so se od začetka epidemije do danes v povprečju podaljšale čakalne dobe, tiste na prvi specialistični pregled in na terapevtsko-diagnostične storitve?

Predsednik vlade je namesto konkretnih številk postregel s poučnim opozorilom: »Ne pričakujte, da bomo tudi o tej situaciji zdaj pred vas prišli z nekimi številkami, kjer bomo rekli, vsak mesec smo in naslednji mesec bomo za toliko in toliko skrajšali čakalne vrste.« Po njegovih navedbah je tudi  rezerv v javnem zdravstvu relativno malo – zato vključitev zdravnikov zasebnikov (po avgustovskih podatkih Zdravniške zbornice Slovenije jih je 156) in zato postopna privatizacija zdravstva?

In kako se bo vlada lotila reševanja problema čakalnih dob in dostopa do zdravstvenih storitev? Predsednik vlade pravi takole: »V kratkem se začenjajo priprave in pogajanja za izločitev storitvenih delov javnega sektorja – zdravnikov – iz administrativnega dela – enotnega – plačnega sistema.«  Zanj je to edini način, kako rešiti težave v zdravstvu: »Če tega problema ne rešimo, ne glede na to, koliko denarja se bo kam namenilo teoretično, bo slovensko zdravstvo še za stopnjo nižje, kar se tiče dolgih čakalnih vrst.«

Vprašanja Lidije Divjak Mirnik Janezu Janši o kritičnih razmerah v zdravstvu

Konkretnih številk o čakalnih dobah ni, rezerv v javnem zdravstvu je relativno malo, zato je predsednik vlade Janez Janša napovedal vključitev zdravnikov zasebnikov. Mimogrede pa omenil tudi skorajšnji začetek pogajanj o izločitvi storitvenega dela javnega sektorja, torej tudi zdravstva, iz enotnega plačnega sistema. To je le nekaj konkretnosti iz sicer zelo splošnega odgovora na konkretna vprašanja poslanke Lidija Divjak Mirnik predsedniku vlade o dostopnosti do zdravstvenih storitev in podaljšanju čakalnih doba v času Covida-19. Poglejte vprašanja poslanke v celoti.video: Televizija Slovenija

Objavil/a Stranka LMŠ dne Ponedeljek, 21. september 2020