Lahko je vladati, kot vlada Janez Janša, ko so partnerji ves čas tiho. Marjan Šarec v Tarči

Predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je v sinočnji Tarči spregovoril o napovedani interpelaciji zoper ministrico Aleksandro Pivec, kadrovskih menjavah in poseganju vlade Janeza Janše v neodvisne institucije, nekonsistentnem komuniciranju vlade v zvezi z boleznijo covid-19 in sodelovanju znotraj opozicije. 

Na očitek, da bomo v LMŠ z vloženo interpelacijo naredili uslugo predsedniku vlade za “elegantno” zamenjavo ministrice Pivčeve, je spomnil na osnovni namen in povod za interpelacijo. Tekom zadnjih mesecev se je pokazalo, da ministrica ni več primerna za opravljanje te funkcije, takšnega mnenja pa je, po besedah predsednika stranke LMŠ, tudi javnost.

Sam, kot predsednik vlade, ni nikoli stopil v bran ministrici Pivčevi, saj o aferi SRIPT takrat še ni bilo veliko znanega. Indici so celo kazali, po besedah takratnega in zdajšnjega ministra Počivalška, pod čigar resor je spadal projekt SRIPT, da ministrica ni naredila nič narobe. »Če bi imel takrat takšne podatke, kot jih imamo danes, potem bi zagotovo deloval drugače.«

Med kadrovskimi menjavami v času njegove vlade in menjavami, ki jih lahko spremljamo danes, ni primerjave, je bil jasen. 

“Te primerjave so smešne, to so njihovi standardi. Vedeli smo, če se ta vlada sestavi, bo tako. Zato smo leta 2018 vlagali veliko napora in sestavili manjšinsko vlado, sicer bi bil Janez Janša že takrat na oblasti. Kaj vse bi v tem času naredili, pa si ni moč predstavljati. Tako da njihova dejanja govorijo sama zase. »

” Kar lahko danes spremljamo v primeru stranke NSi, ki je na čelo DARS-a postavila kar podpredsednika svoje stranke – tega ni mogoče enačiti z ničemer”. 

Vezano na Zakon o obrambi je bil ponovno jasen, da v LMŠ ne nasprotujemo nujnim nabavam, ki so potrebne za delovanje Slovenske vojske. »Nenazadnje smo mi udejanjili in dajali več denarja v proračun za Slovensko vojsko. Posebnega zakona pa ne potrebujemo, saj se nakupi lahko izvršijo brez posebnega zakona. Poseben zakon vodi spet v nove Patrie in še kam,« je bil oster.

Stanje v državi vezano na bolezen Covid-19 je po besedah predsednika stranke LMŠ tudi odraz nekonstruktivne drže stranke SDS v opoziciji še v času prejšnje vlade.

“Število okužb je mnogo višje, razglašene nimamo nobene epidemije, tudi po domovih za starejše imamo težave. Za to ne krivim ministra Gantarja. Krivda gre zgolj stranki SDS z njenim voditeljem in vehementne drže stranke v opoziciji – kako bodo vse rešili čez noč, kako so edini sposobni«.

Izpostavil je tudi nezaupanje državljank in državljanov do komuniciranja vlade v zvezi z boleznijo Covid-19, ki je neenotno in nejasno.

Na vprašanje, ali je opozicija razglašena, je poudaril, da temu ni tako.” Smo različne stranke, dve stranki sta levi, dve sredinski, zato obstajajo tovrstne razlike. To pa ne pomeni, da se nismo sposobni poenotiti«.

39 glasov, ki jih ima skupaj opozicija, pa je seveda premalo tako za konstruktivno nezaupnico kot ustavno obtožbo zoper predsednika vlade.

“Tudi ustavna obtožba zoper predsednika vlade je spisana, ampak zakaj bi šli v parlament, če nimamo zagotovljenih 46 glasov. Ključ je v koalicijskih partnerjih,« je še nadaljeval. »Vendar pa, dokler se oni tam dobro počutijo, ne vidijo nobenega problema v tej vladi in vidijo zgolj 5 točk iz koalicijske pogodbe, bo temu tako.« 

»Lahko je vladati, kot vlada Janez Janša, ko so partnerji ves čas tiho. Iz obupa potem ljudje celo krivijo opozicijo – toda opozicija ima 39 glasov,« je bil ponovno jasen.

Na vprašanje, v kakšni kondiciji je Slovenija pred predsedovanjem Svetu EU, je izrazil dvom, da vse pluje v pravo smer, kot zatrjujejo vladni predstavniki. Zasluge za finančno kondicijo in stanje, ki ga je prejela zdajšnja vlada od pretekle – presežek v višini 260 mio evrov – pa je zasluga predvsem nekdanjega ministra Andreja Bertonclja.

Posnetek oddaje si lahko ogledate tukaj.