Robert Pavšič: Koliko so vredni gasilci

Nekaj časa se že nisem oglasil s kakšnim zapisom. Po eni strani zato, ker sem imel obilico dela, po drugi pa zato, ker nisem želel politizirati enega konkretnega predloga zakona. Govorim o zakonu, ki smo ga vložili v LMŠ s podporo nepovezanih poslancev in Levice. Z zakonom smo želeli odpraviti neenakovredno obravnavo profesionalnih gasilcev pri izplačilih tako imenovanih koronskih dodatkov. Zaposleni v javnih zavodih so bili namreč upravičeni do dodatka za delo v izrednih razmerah (epidemija), zaposleni v prostovoljnih gasilskih društvih pa ne.

Ker je to absolutno nepošteno (samo zaradi vprašanja, kje si zaposlen), smo vložili zakon, ki bi omogočil, da bi vsi za identično delo dobili tudi enako plačilo. Ampak ne. Tudi pri tem vprašanju je bila politika pomembnejša od vsebine. Zakon je padel na odboru za obrambo.

Pa me niti ne moti toliko politično vprašanje, kot me moti dvoličnost. Proti zakonu je namreč glasoval tudi poslanec iz Ilirske Bistrice, Andrej Černigoj, čeprav je vedel, da ima tudi “njegovo” mesto prostovoljno gasilsko društvo s profesionalnim jedrom. In vedelo se je tudi, da gre pri rešitvi vprašanja za vse oškodovane le za nekaj sto tisoč evrov. Eden izmed izpostavljenih zdravnikov je prejel deset odstotkov tega zneska, je izpostavil moj poslanski kolega Marko Bandelli. Zato je šlo pri vsem vprašanju in za več kot sto gasilk in gasilcev za drobiž.

Težko je upravičiti takšno odločitev. Še posebej ob zavedanju, da ko pokličeš 112, te ob prihodu rdečih vozil z modrimi lučkami in srčnimi ter pogumnimi gasilkami in gasilci sploh ne zanima, kje so zaposleni. Popolnoma nepomembno je, ali so prostovoljni ali pa profesionalni, zaposleni v javnem zavodu ali PGD. Tukaj so, ko jih potrebuješ. Samo zato, ker potrebuješ pomoč. Nič drugega ni važno. Nosijo svojo glavo naprodaj zate. In ko smo imeli priložnost popraviti storjeno krivico zaradi formalizma, birokracije, mogoče celo trme, so se nekateri odločili, kot so se pač odločili. Razlago za to prepuščam njim. Ne bom pa sprejel formalističnih razlogov, kot je mnenje zakonodajno pravne službe, mnenje državnega sveta, mnenje vlade in ostalega. Poleg ostalega blablaja ne bom sprejel niti obljub (zagotovil), da se bo vprašanje urejalo sistemsko. Saj je Tonin že lani septembra obljubljal sistemsko rešitev za profesionalne gasilce in dodatke, pa ni bilo iz tega nič. So morali stavkati, da bi kaj dosegli!!! Zato zame ta minister ni kredibilen. Mu ne verjamem. Pika!

Skratka … Poslanke in poslanci smo se danes na odboru odločali samo o tem, ali je zakon primeren za nadaljnjo obravnavo in posledično o tem, ali si te gasilke in gasilci zaslužijo enakopravno obravnavo in plačilo glede na identično delo. Za so glasovali (poleg mene): Nik Prebil, Marko Bandelli, Zmago Jelinčič Plemeniti, Jurij Lep, Miha Kordiš in Boštjan Koražija, zato se jim iskreno zahvaljujem.

Vsi, ki ste bili proti pa nikar ne mislite, da je s tem zgodba zaključena. Niti slučajno! Zakon bomo dopolnili in ga še enkrat vložili. Upam, da nam bo uspelo rešitev umestiti na letošnjo decembrsko sejo državnega zbora.

Robert Pavšič, poslanec LMŠ