Koalicijski glasovalni stroj s pritiski nad neodvisnost evropskih poslancev

Koalicijski poslanke in poslanci so na skupni seji Odbora za zadeve Evropske unije in Odbora za zunanjo politiko ponovno »povozili« parlamentarno manjšino. Kljub temu, da je bila točka dnevnega reda »Dopis ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja k medresorskemu poročilu o vladavini prava v Republiki Sloveniji, ki spodkopava kakovost in učinkovitost slovenskega pravosodnega sistema in grobo posega v neodvisnost sodne veje oblasti ter neodzivnost ministrstva na provokacije Madžarske«, je koalicija z glasovalno večino sprejela sklep, s katerim je neutemeljene politične očitke usmerila v predstavnike Evropskega parlamenta, ki prihajajo iz vrst opozicijskih političnih strank. Gre za poskus pritiska na samostojnost in avtonomnost dela evropskih poslancev ter poskus njunega ideološkega discipliniranja.

Treba je opozoriti, da je dopis zunanjega ministra, ne glede na to, ali v njem izraža svoje osebno mnenje oziroma stališče svoje politične stranke, v mednarodni javnosti vselej razumljen kot uradno stališče Republike Slovenije. Evropska poslanca Irena Joveva in dr. Klemen Grošelj pa sta na drugi strani v svojem pismu zgolj opozorila na dejstva.

Koalicijski poslanke in poslanci so s svojim ravnanjem na odborih pismu zunanjega ministra dali nacionalno politično veljavnost, hkrati pa so s tem dejanjem potrdili tudi pravilnost reakcije obeh evropskih poslancev, saj koalicija sporoča, da je pismo uradno stališče koalicije in tudi odraz njenega odnosa do pravosodja.

Skrb vzbujajoča so predvsem ravnanja poslancev DeSUS-a in SMC-ja, strank, ki sta se od Logarjevega dopisa v minulih tednih distancirali. Predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec je dejala, da se stranka DeSUS od »dopisov, ki so jih pisali posamezniki in osebnih prepričanj distancira«, vodja poslancev SMC-ja Janja Sluga pa je celo opozorila, da »dopis ruši ugled sodstva in škoduje ugledu Slovenije.”

Ti stranki torej govorita eno, delata pa povsem drugo. Sinoči so namreč zadržki, ki sta jih izražali, izginili in brez težav sta zavrnili opozicijske sklepe, s katerimi bi obsodili ministrovo ravnanje. Na drugi strani pa sta podprli tudi sklep koalicije, s katerim se je napadlo evropska poslanca.

Na ta način sta stranki SMC in DeSUS izkazali podporo politični usmeritvi oziroma načinu delovanja vladajoče stranke SDS in se tako oddaljili od temeljnih liberalnih vrednot evropskih strank, ki jim SMC in DeSUS pripadata.

Z ravnanjem, kakršnega si je na omenjeni seji odborov znova privoščila koalicija, se bo Slovenija še bolj približala majhni skupini evropskih držav, kot sta Poljska in Madžarska, zoper kateri je v teku več postopkov kršitev evropskega pravnega reda.
Sprejeti koalicijski sklep razumemo kot pritisk na neodvisnost evropskih poslancev in napad na temeljne vrednote, ki jih predstavlja Evropska unija.