TV Slovenija

Koalicija želi onemogočiti preiskavo opozicije ter zaščiti ministra Počivalška pred tem, da bi se ga preiskovalo: Brane Golubović v oddaji Odmevi

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je v sinočnjih Odmevih opozoril, da je koalicija odreditev parlamentarne komisije zahtevala zaradi dveh ciljev. Najprej, da onemogoči preiskavo opozicije, in nato, da pred preiskavo zaščiti gospodarskega ministra Počivalška. Predmet preiskave koalicije bo v štirih točkah od petih preiskoval obdobje pred epidemijo in samo v manjšem delu obdobje po razglasitvi epidemije, kjer so se dogajali sporni posli z nabavo zaščitne opreme.

Poudaril je tudi, da že Ustava RS predvideva zaščito ustanovitve preiskovalne komisije s strani manjšine, na podlagi tretjine glasov poslank in poslancev in brez glasovanja v Državnem zboru RS. Tudi zato, da “večina ne more z nekimi triki, s sprevrženimi dejanji, kar ste vi naredili, preprečiti opoziciji oziroma manjšini, da preiskuje večino. In točno to želite vi danes narediti,” je še dejal.

Da je to namen koalicije, je, kot je še opozoril vodja poslanske skupine LMŠ,  na twitterju priznal tudi  Vinko Gorenak, ki je zapisal, da dveh preiskovalnih komisij ne more biti in naj se opozicija pri tem priključi koalicijskim strankam.

V LMŠ pa medtem v dveh parlamentarnih preiskavah ne vidimo težave, vendar bi bilo po besedah Braneta Golubovića smiselno, predvsem pa politično bolj higienično,  da ena preiskovalna komisija pregleda delo prejšnje in druga delo aktualne vlade.

“… potem nimate nobenih težav, da umaknete svojo preiskovalno komisijo, ustanovite preiskovalno komisijo, ki bo pregledovala posle oziroma neke ukrepe prejšnje vlade in prepustite, da opozicija pregleduje sporne nabave sedanje vlade? To bi bila neka poštena zgodba oziroma ne sprevržena. Ampak saj veva zakaj ste to naredili,” je sklenil Brane Golubović.

Posnetek oddaje Odmevi na TV Slovenija.