Ko se boriš za demokracijo, človekove pravice in življenje, kakršnega smo poznali, se ne smeš upočasniti. Nikoli. Marjan Šarec za portugalsko tiskovno agencijo Lusa

»Opozicija se med slovenskim predsedovanjem ne bo upočasnila, ker ne moreš biti tiho, ko se boriš za demokracijo. Nikoli se ne smeš upočasniti, ko se boriš za demokracijo, človekove pravice, za življenje, kakršnega smo poznali. Če opozicija molči, če posluša zvoke siren, ki nas poskušajo potopiti, potem Slovenija nima možnosti. Opozicija mora ostati aktivna in predsedovanje ne sme biti razlog, da se upočasnimo,« je v intervjujuza portugalsko tiskovno agencijo Lusa povedal Marjan Šarec, predsednik LMŠ, nekdanji premier in vodja opozicije.

Ideja, ki jo poskuša lansirati vladajoča koalicija, da bi se morali protesti in zahteve po predčasnih volitvah v času predsedovanja ustaviti, je za vladajoče le izgovor: »To bi bil znak normalnosti, sporočilo, da ne živimo v diktaturi, ampak v normalni demokraciji.«

Ob priznanju, da so trenutne razmere zapletene, saj nihče – ne koalicija in ne opozicija – v državnem zboru nima večine, je Šarec poudaril, da bi v normalnih demokracijah premier odstopil ali pa bi šel v parlament po zaupnico. A prepričan je, da Janša ne bo odstopil in se bo za oblast boril do konca, saj je verjetnost, da po naslednjih državnozborskih volitvah sestavi vlado, morda 5-odstotna, je še dejal.

»Demokracija v Sloveniji je trenutno ogrožena. Narediti moramo vse, da to stanje preprečimo, in to tudi počnemo – opozicija je zelo enotna, skupaj smo, čeprav smo različne stranke,« je zaključil.

Članek na lusa.pt