KNOVS naj razjasni vse okoliščine obmejnega incidenta na italijanski meji

Na podlagi zadnjih razkritj – povezanih z dogodkom, ko je pripadnik Slovenske vojske z avtomatskim orožjem brez prisotnosti policije meril v civilista s slovenskim in italijanskim državljanstvom – v LMŠ zahtevamo sklic seje Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.  

Zakaj zahteva za sklic:

  • minister Tonin je v oddaji 24ur zvečer incident označil za lažno novico ter zatrdil, da na dan dogodka tam ni bilo nobenega pripadnika Slovenske vojske;
  • 14 dni kasneje so mediji poročali, da je šele policijska preiskava razkrila, da sta bila v omenjeni incident vključena pripadnika Slovenske vojske;
  • izsledki vojske so bili zamolčani, javnost je bila z njimi seznanjena prek medijev.

Gre za sum več hudih kršitev s strani uradnega  uniformiranega pripadnika Slovenske vojske in zlorabe pristojnosti, ki jih imajo pripadniki Slovenske vojske pri opravljanju nalog na meji. Okoliščine je nujno treba razjasniti!

Zato bo Knovs v skladu s svojimi pristojnostmi skušal pridobiti odgovore na vprašanja:

  • o strokovni obravnavi incidenta obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo ter o prekrivanjih okoliščin in znanih dejstev incidenta.
  • o tem, da minister Tonin s tem dogodkom ni bil seznanjen, in ali je OVS preiskavo vodila po navodilih ministra ter namenoma zamolčala resnična dejstva incidenta.

Prav je, da KNOVS kot parlamentarni nadzorni organ razjasni vse okoliščine, ki so pripeljale do neodzivnosti OVS MORS.