KNJF naj pod drobnogled vzame tudi posel države s podjetjem Hmezad TMT d. o. o.

Pri poslu med državo in podjetjem Hmezad TMT d. o. o. obstaja visoka stopnja tveganja sistemske korupcije, saj se ni sledilo načelom gospodarnosti, preglednosti in učinkovite porabe javnih sredstev, zato smo v LMŠ skupaj s SD in Levico vložili zahtevo za sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ.

Po več kot treh mesecih afer, povezanih z nabavami zaščitne in ostale medicinske opreme, potrebne za soočanje z epidemijo Covid – 19, še vedno lahko spremljamo nove sporne okoliščine, ki zgolj potrjujejo upravičenost sumov o nepreglednem javnem naročanju in negospodarni porabi javnih sredstev, s čimer se krepijo zahteve po prevzemanju politične odgovornosti.

Prav tako je čas, da predsednik vlade Janez Janša pojasni svojo vlogo pri spornih nabavah zaščitne opreme in so končno opredeli do izjav vpletenih, da so se odločitve sprejemale po navodilih z vrha. Glede na zadnja razkritja je povsem jasno, da je predsednik vlade  od vsega začetka vedel za vse sporne nabave, na podlagi katerih se je izbranim podjetjem omogočalo visoke provizije za dobavo nekakovostne in neprimerne opreme v času epidemije.  

Vlada RS je s tem, ko je javnosti prikazovala lažne podatke o številu ventilatorjev in se sklicevala na neobstoječo zakonodajo, tlakovala pot sistemski korupciji, ki jo je izvajala skupaj z izbranimi podjetji. To je gotovo tudi podjetje Hmezad TMT d. o. o.

Pet dni pred koncem epidemije je država s podjetjem Hmezad TMT d. o. o. podpisala še drugi ankes k pogodbi, s katerim so obnovili pogodbo z začetka aprila in za 12 milijonov evrov kupili 20 milijonov troslojnih higienskih mask, neprimernih za zdravstveno osebje. Največji posel z zaščitnimi maskami se je zgodil dva meseca potem, ko je minister Počivalšek izjavil, da je naročenih dovolj zaščitnih mask in to ne le za zdravstveno osebje, ampak tudi za splošno uporabo. Še več: cene zaščitne opreme, tudi mask te vrste, so bile ob koncu meseca maja že precej nižje, zato bi Zavod RS za blagovne rezerve to veliko bolj ugodno pogajalsko izhodišče lahko izkoristil ali pa maske kupoval neposredno. Danes tudi vemo, da skladišča blagovnih rezerv pokajo po šivih, tudi zaradi nabavljene velike količine mask vprašljive kakovosti.

Potem ko je država v primeru podjetja Geneplanet d. o. o. dokazano oškodovala davkoplačevalce za 4 milijone evrov, je v primeru podjetja Hmezad d. o. o to oškodovanje 12-milijonsko. Dejstva, ki pričajo o preplačilu opreme in negospodarnem ravnanju z javnim denarjem v korist izbranih podjetij, niso le podlaga zahteve za sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ, ampak tudi razlog za odstop vodilnih nosilcev politične odgovornosti. 

Robert Pavšič na novinarski konferenci o nadaljevanju spornih nabav

"Po več mesecih afer, povezanih z nabavami zaščitne in ostale medicinske opreme, se zgodbe, tudi s pomočjo raziskovalnih novinarjev, vedno bolj zapletajo in zahtevajo najmanj politično odgovornost vpletenih.7. aprila, pred famozno pošiljko Joca Pečečnika, je na ljubljanskem letališču pristalo rusko letalo s 40 tonami zaščitne opreme zato, da jo je izbrano podjetje – po navedbah Geneplanet, lahko zaščitno opremo naprej prodajalo tako v Slovenijo kot tujino. Naj nekdo stopi pred javnost in pove, kakšna je bila vloga Janeza Janše in Jelke Godec pri nabavah zaščitne opreme. Dokazov, da je predsednik vlade v prvih dneh epidemije vedel tudi za najmanjše podrobnosti spornih dogovorov o nabavi zaščitne opreme, je vse več"Robert Pavšič na novinarski konferenci o nadaljevanju spornih nabav

Objavil/a Stranka LMŠ dne Ponedeljek, 22. junij 2020