Klemen Grošelj: Lenarčič je bil dobra in prava izbira za slovenskega komisarja

Evropski poslanec Klemen Grošelj se je v oddaji Odmevi pogovarjal o zaslišanju kandidatov za evropske komisarje, predvsem o poteku zaslišanja slovenskega kandidata za evropskega komisarja za krizno upravljanje.

Kot sta evropska poslanca, Klemen Grošelj in Irena Joveva, v skupni izjavi po zaslišanju izpostavila, se je Janez Lenarčič izredno dobro predstavil. Tako vsebinsko poznavanje resorja kot tudi sam njegov nastop, sta na poslancih pustila velik vtis. »Poslanci so postavljali zelo vsebinska vprašanja in tisto, kar se je izpostavilo, je to, da dojemajo resor za krizno upravljanje, ki ga bo gospod Lenarčič vodil, kot enega izmed zelo pomembnih v stebru prihodnje močne Evrope.« Klemen Grošelj je prav tako izpostavil, da so posamezni kandidati bili relativno dobri, tudi resorji odražajo neko idejo krepitve komisije oziroma položaja Evropske unije. Krepi se položaj ali zaveza Evropske komisije, da bo zagotovila nov zeleni dogovor, krepitev področja digitalizacije, soočanja z izzivi tehnološkega ter industrijskega napredka, torej gre po njegovem mnenju za odgovor na sodobne izzive, s katerimi se Evropska unija sooča.

Hkrati je izpostavil, da »so nekateri kandidati pomanjkljivo opremljeni z znanjem in sposobnostmi ali kvalitetami, da bi lahko te naloge te izvrševali.« Odgovornost za slabo luč, ki pade na ekipo predsednice Ursule von der Leyen, ni le na državah, ki so kandidate predlagale, ampak tudi samih komisarskih kandidatih, ki bi morali preceniti ali so »primerni z vsemi temi ‘nahrbtniki’ opravljati te odgovorne funkcije.«

Več si lahko ogledate tukaj.