Kako glasovati, če si v času referenduma proti škodljivemu zakonu o vodah na počitnicah v tujini?

Če boste na dan referenduma v tujini, na primer na morju, na potovanju ali pa imate stalno prebivališče v tujini, lahko glasujete na enega izmed dveh načinov: 

  • po pošti ali
  • osebno na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije. 

V obeh primerih morate najkasneje do petka, 25. 6. 2021, sporočiti, da boste glasovali iz tujine. Obvestilo o glasovanju iz tujine lahko pošljete prek portala e-uprava, v katerem označite, na katerega od dveh načinov boste glasovali. 

a) Če boste glasovali po pošti, boste vpisali naslov v tujini, na katerega želite prejeti volilno gradivo. Gradivo boste nato izpolnjeno poslali nazaj na naslov pristojne okrajne volilne komisije (naslov bo izpisan na povratni ovojnici, ki jo vsebuje volilno gradivo), ali pa na naslov diplomatsko-konzularnega predstavništva Republike Slovenije. 

b) Če boste glasovali na diplomatskem-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije, se morate na dan glasovanja tja odpraviti med 9. in 17. uro po lokalnem času. Tam postopek glasovanja poteka enako kot na volišču v Sloveniji (identifikacija volivca z osebnim dokumentom, podpis volivca, glasovanje z glasovnico).

Link za prijavo na glasovanje iz tujine: https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5206