Kaj o odprtju šol in vrtcev pravi ministrica? Malo konkretnega. Premalo! LMŠ zahteva pravočasna in jasna navodila!

Že odkar so se šole in vrtci zaprli, pričakujemo, da bo ministrica pripravila in predstavila možne scenarije vnovičnega odpiranja šol in vrtcev ali vsaj, kako nadaljevati in končati šolsko leto. Še bolj nestrpno kot mi, a tudi oni zaman, so načrte pričakovali vsi, neposredno vključeni v vzgojno-izobraževalni proces – otroci in njihovi starši, učenci, dijaki, učitelji, profesorji, ravnatelji. 

Ker se zdi, da se postavlja vedno več vprašanj, na katera pa ministrica nima odgovorov, smo v PS LMŠ s sklicem nujne seje odprli razpravo o trenutnem stanju na vzgojno-izobraževalnem področju in, kar je najpomembnejše, kako vnovič zagnati vrtce in šole ter obenem učencem, dijakom in zaposlenim zagotoviti ustrezno zdravstveno varnost.

To se seveda ne bi zgodilo, če bi imela ministrica pripravljene vse načrte ter bi  z njimi sproti seznanjala zainteresirano javnost. Tudi zato je močno prisoten občutek, da sproščanje ukrepov poteka povsem stihijsko, kar najbolj kažejo hipne in »neusklajene« odločitve vladnih predstavnikov pri vprašanju, kdaj in kako odpreti vrtce in šole.  Vsi ti pa pozabljajo, da bo treba, če želijo uresničiti svoje napovedi, pravočasno obvestiti tiste, ki bodo izvajanje pouka v šolah in varstvo v vrtcih omogočili. Vseh  navodil in priporočil ne bo moč izvesti čez noč – šole in vrtci potrebujejo čas, da se zahtevam prilagodijo in se nanje ustrezno pripravijo. Dolžnost ministrice pa je, da pripravi in zagotovi vse potrebno, da bo vsa “življenjska” priporočila in navodila sploh mogoče udejanjiti.  

Zato smo v LMŠ predlagali sklepe s katerimi ministrico za izobraževanje, znanost in šport med drugim pozivamo, da šolam in vrtcem pravočasno posreduje jasna navodila, kako poskrbeti za zdravstveno varnost otrok, učencev, dijakov in zaposlenih, ki se bodo vrnili v vzgojno-izobraževalne zavode.