Jože Lenart: Praznujmo dan državnosti in nadaljujmo po poti, ki smo jo sanjali pred tridesetimi leti

Praznujemo trideset let neodvisnosti Slovenije, dan državnosti. Na ta dan pred tridesetimi leti sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Ta dan je zame veliko več kot običajen praznik. Bil sem namreč eden od pripadnikov Teritorialne obrambe Slovenije, ki smo že jeseni 1990 skrili orožje v svojih stanovanjih in čakali na pravi trenutek, da se podamo na pot do samostojnosti in neodvisnosti. Odločeni, da se vsem, ki bi nam to poskušali preprečiti – morda celo z orožjem –postavimo po robu.

Naše skrbi so bile upravičene, 27. junija 1991 se je z napadom JLA začela desetdnevna osamosvojitvena vojna in demokratično razglašeno neodvisnost smo morali žal ubraniti tudi z žrtvami.

Prejel sem vabilo predsednikov republike, državnega zbora in vlade na osrednjo državno proslavo, ki bo 25. junija na Trgu republike v Ljubljani. Kot poslanec bi se moral vabilu na osrednjo državno proslavo odzvati, vendar se ne bom. Kljub lanski obljubi predsednika republike, da bo letošnja proslava svobodna, odprta za ljudstvo, slišim, da je namenjena zgolj »politični eliti«, strogo varovana in ograjena. Na proslavi bodo visoki gostje Višegrajske skupine. Zakaj že?

Ne bom pozabil občutkov v času razglasitve neodvisnosti, predvsem pa občutkov po končani desetdnevni vojni za Slovenijo in odhodu zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. Takrat sem se res počutil svobodnega, z neverjetno energijo in cilji, ki smo jih videli pred sabo. Slovenke in Slovenci končno v neodvisni samostojni državi, o kateri smo sanjali stoletja. Končno bomo sami odločali o svoji usodi, sami bomo odločali, kakšne davke bomo plačevali in kako bomo trošili javni denar. Vse je bilo pred nami in še vedno je. Veliko smo dosegli v teh tridesetih letih, seveda bi lahko še več. Tako nam ni vseeno, ko nam aktualna oblast vsiljuje spremembo smeri zastavljene poti, nas razdvaja, ko krši demokratične standarde, zakone in celo ustavo. Ne, to moramo ustaviti in nadaljevati po prvotno zastavljeni poti, po kakršni hodi večina demokratičnih družb.

Tridesetletnico neodvisnosti želim praznovati svobodno, predvsem pa med ljudmi, med prijatelji, domačimi, ki smo bili v tej zgodbi skupaj tudi takrat – pred tremi desetletji. Ne želim biti ograjena elita, ki jo morajo varovati kordoni policistov. Pred kom, pred lastnim ljudstvom?

Tako bom na predvečer praznika in na dan državnosti na dogodkih odkrivanja obeležij osamosvojitve, občinskih proslavah v Slovenj Gradcu, v Mislinji, med ljudmi, med veterani osamosvojitve, ki ne bomo ograjeni, ki se bomo rokovali, si gledali v oči in se svobodno pogovarjali. Udeležil se bom vseslovenskega – v zadnjih letih žal le še vsekoroškega – srečanja pod Najevsko lipo v Črni na Koroškem. Pogovarjal se bom s koroškimi županjami in župani. O prehojeni poti in razvoju Koroške z nepisanim priporočilom: brez ideoloških tem.

Srečno, Slovenija. Srečno, Koroška.

Jože Lenart, poslanec LMŠ