Jože Lenart: Danes smo izgubili bitko, a ne bomo izgubili vojne. Demokracija je močnejša.

Zakaj sem izgubil zaupanje v to vlado JJ, tako strokovno kot moralno? Vlada je preko poletja pustila brez pomoči domove za starejše, zdravstvo, saj ni naredila nič, da bi pripravila bolnišnice in domove na drugi val, zdravstvo diha na škrge. Kaj menite, kaj si mislijo zaposleni v zdravstvu? Kam sodi ta vlada mi je postalo jasno v samem začetku, ko vlada JJ tri mesece ni znala prešteti ventilatorjev, čeprav smo jih že v vladi Marjana Šarca 25.2.2020 in pisno 28.2.2020. Nato smo vam morali v LMŠ povedati, koliko ventilatorjev ima zdravstvo, pa to ni edino zavajanje, sprenevedanje in seveda ste reševali življenja.

Veste, če bi bil na mestu predsednika vlade, bi sam potreboval le nekaj ur, da pridobim podatke od 12 bolnišnic, dveh kliničnih centrov in Golnika, koliko ventilatorjev je na razpolago. V tem tisočletju, ob vsej sodobni informacijski podpori, mailih, telefonih.

V drugem valu smo zaradi slabih priprav in nasprotujočih si in spornih ukrepov med najslabšimi. Ne le v Evropi, ampak celo v svetu. Vlada pa za svoje napake krivi opozicijo, strokovne kadre v bolnišnicah, šolah, domovih in celo ljudstvo. Samo vprašaš se, ali je to sploh mogoče. Vaši podporniki vam aplavdirajo, stroka pa se križa. Vsi poznamo rezultate prvega vala in poznamo rezultate drugega vala.

Vam ni prišlo na misel, da bi pomagali zdravstvu med poletjem, da se skupaj pripravimo na drugi val. Niste poslušali našega strokovnjaka dr. Andreja Trampuša v znani bolnišnici v Berlinu, ki je opozarjal, da se je treba pripraviti. Pokazal, kako so se pripravili v nulo pripravljene oddelke za covid bolnike, z vso opremo, da ne govorimo o novih kadrih, ki so bili pripravljeni za pomoč, za prvi, drugi val in že tudi tretji val. Strokovna komisija, ki je bila imenovana in naj bi jo vodila državna sekretarka Tina Bregant, se ni niti enkrat sestala. Zakaj pa, saj je tako o vsem odločal predsednik vlade JJ, preko twiterja. Zakaj bi se torej sestala strokovna komisija?

In danes predsednik vlade podaja tu pred vsemi, pred vso javnostjo grafe, ki jih prilagodi sebi v prid in zanika opozorila svetovne stroke, ki nas uvršča med države, ki ni znala ukrepat v drugem valu, ki ima med največ mrtvih v Evropi in v svetu. In dejstvo je, da je javnomnenjska podpora tej vladi padla pod tretjino, to pa je v normalnih demokratičnih razmerah alarm za odstop vlade.

Seveda, ali bo ta vlada padla, je bilo danes odvisno od glasovanja poslancev v kabini za zaveso, seveda tistih poslancev iz koalicije, ki jim je JJ dovolil dvigniti glasovnice. Torej gre za grobo avtokratsko poseganje v voljo poslancev. In spet smo pri demokraciji, ki gre pri nas po poti orbanizacije.

Kaj napovedujem? Danes smo izgubili bitko, a ne bomo izgubili vojne. Demokracija je močnejša. Na to nas opozarjajo celo mladi v šolskih klopeh. Opozorili so nas na demokracijo, ki so jo sami začutili ob dolgo zaprtih šolah in učenju na daljavo.

Jože Lenart, poslanec LMŠ