Jože Lenart: Bodimo strpni vlada že ukrepa in se pogaja z vsemi akterji

V oddaji Odmevi je včeraj prvič nastopil Jože Lenart poslanec LMŠ in član Odbora za finance ter Komisije za nadzor javnih financ. Uvodoma je zavzel stališče, da koalicijska pogodba nikakor ne bo zamajala stabilnosti javnih financ ter izpostavil, da je vsako natančno ovrednotenje zavez iz koalicijske pogodbe preuranjeno, saj temelji na pavšalnih ocenah brez temeljitih analiz. Prvi dokument, ki bo ponudil finančne učinke je proračun, vse ostalo so zgolj predvidevanja.
»Na koncu koncev pogajanja s sindikati, se še sploh niso začela. Kup ukrepov je, ki jih preračunavamo, analiziramo in seveda tako na hitro je nemogoče govoriti o dejanskih številkah. Jaz se zavedam, da je opozicija dala na mizo določene izračune, učinke, vendar naj potem tudi pojasni kako je do njih prišla, če pravzaprav na drugi strani trdi, da v koalicijski pogodbi dejanski učinki niso razvidni, » je povedal poslanec Lenart. 

koalicijska pogodba nikakor ne bo zamajala stabilnosti javnih financ

V zvezi z obdavčitvijo je mnenja, da bistveno odstopamo od obdavčitve, ki je v povprečju Evropske unije, pri čemer je dejal, da imamo preveč obremenjene plače premalo pa kapital. Davčna politika se ne bo naredila čez noč, ampak postopoma. Brez davčnih sprememb ne gre, in tako ne pravi samo koalicijska pogodba, ampak je podobnega mnenja tudi poročilo OECD-ja. Na vprašanje voditeljice o nepremičninskem davku je dejal, da minister še ni obelodanil konkretnih predlogov in dodal: »To se pripravlja, to se dela in ko bo čas za to, ko bo proračun pripravljen bomo to razjasnili.»

 

 

Celotno oddajo si lahko ogledate tukaj