Jerca Korče: Zakaj taka samozadostnost naše vlade, čeprav vidimo, da ji je spopadanje s covidom ušlo izpod nadzora?

• 1069 hospitaliziranih,
• 169 na intenzivni negi,
• 497 smrtnih žrtev.

To so današnje številke, ki jih za seboj pušča virus. A to niso zgolj številke, za vsako od njih namreč stoji težka zgodba posameznika, pa tudi strah in trpljenje njegovih bližnjih. Za vsemi temi zgodbami pa so tudi napori naših zdravstvenih delavcev, vseh, ki se neumorno trudijo in pomagajo. Poleg korona statistike in vsega groznega, kar je povzročil en sam virus, pa ne smemo pozabiti na vse druge zgodbe. Na ljudi, ki bijejo bitko z drugimi boleznimi ali pa morda sploh še ne vedo, da so zboleli. Naše zdravstvo je iz dneva v dan bolj obremenjeno. Bolnikov s covidom, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, je iz dneva v dan več. Postelje za te bolnike pa se zagotavljajo tako, da se krnijo mnoge druge zdravstvene storitve. Vrstijo se odpovedi nenujnih posegov, prestavljajo se datumi pregledov … Zdravstveni delavci pa še naprej požrtvovalno opravljajo svoje poslanstvo. Vladi je spodletelo pri pripravah na drugi val. Razmer, v katerih smo se znašli, ne obvladuje. In kaj počne? Še vedno se trudi ustvarjati vtis, da ima vse pod nadzorom. Še vedno miži in ignorira možnosti za zagotovitev pomoči od zunaj, iz tujine. Za pomoč pri zagotavljanju usposobljenega kadra bi lahko pristopili k pogovorom s Kitajci. Je morda kdo v poletnih mesecih pomislil na to možnost? Je kdo od vodilnih v tem tednu navezal stike ali vsaj pretehtal to opcijo?

Še več. Zavrnili smo celo ponujeno roko s strani Evropske unije. Predsednica Evropske komisije je nedavno sporočila, da bo za pomoč pri čezmejnem premeščanju bolnikov s covid-19 med članicami EU namenila 220 milijonov evrov. Tako bi v nekaterih članicah lahko preprečili zlom zdravstvenega sistema. Po mnenju komisije so potrebni takojšnji ukrepi, ki bodo na temelju solidarnosti razbremenili države, ki jih je drugi val okužb z virusom najbolj prizadel.Če trenutne razmere v Sloveniji primerjamo z drugimi državami EU, je takoj jasno, da bi morali k taki pomoči pristopiti med prvimi. Zakaj torej taka samozadostnost naše vlade, čeprav vidimo, da ji je spopadanje s covidom ušlo izpod nadzora?

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje dr. Tina Bregant je namreč na vprašanje o omenjeni možnosti premeščanja bolnikov dejala, da Sloveniji trenutno ne potrebuje pomoči, da bomo že zmogli sami.Morda bomo res zmogli. Vendar! To bomo storili na račun tistih, ki se spopadajo z drugimi boleznimi. Tudi tukaj je statistika neizprosen pokazatelj zavoženosti vseh dosedanjih vladnih odločitev. Odpovedujejo se specialistični pregledi, operacije, po nekaterih podatkih se odkrije za 30 % manj rakavih obolenj, ljudje manj obiskujejo zdravnike. Vsak dan prejemam sporočila državljank in državljanov, vsak pripoveduje svojo zgodbo, a večinoma z istim sporočilom: da so jim odpovedali operacijo, ker ta ni nujna???

Ob tem se sprašujem, če ljudje ne bodo hodili k zdravnikom, kdo bo torej ugotovil, da njihovo nenujno stanje morda postaja nujno? In če se bo to zgodilo, jim bo kdo pojasnil, da je to posledica zapoznele obravnave, ki jo je zaradi svoje nekativnosti in hkratne samozadostnosti povzročila vlada? Bo predsednik vlade to odgovornost znal in zmogel prevzeti nase?Vladna ocena, da pomoči ne potrebujemo, zaradi česar je zavrnila ponujeno roko s strani EU, se mi zdi popolnoma nelogična. Zato sem na vlado posredovala vprašanja:o Zakaj se je Slovenija odločila, da ne potrebuje pomoči?o Kdo je sprejel odločitev, da Slovenija ne bo premeščala bolnikov?o Na kakšni strokovni utemeljitvi je bila – glede na to, da je minister za zdravje 24.10. 2020 z odredbo prekinil izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev ter nenujnih operativnih posegov – sprejeta taka odločitev?

Želim vam miren vikend in ostanite zdravi.

Jerca Korče, podpredsednica in poslanka LMŠ